Ingezonden persbericht


PERSBERICHT -- dinsdag , 26 oktober 2004

'STOP de EU-ACS VRIJE HANDELSOVEREENKOMSTEN'

Op 26 en 27 oktober vindt in St. Gerlach (Maastricht) de informele raad van Europese ministers voor ontwikkelingssamenwerking plaats. De STOP EPA coalitie, bestaande uit 150 maatschappelijke organisaties uit diverse EU- en ACS-landen (Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan), zal hier aandacht vragen voor de negatieve gevolgen van de zogenaamde Economic Partnership Agreements (EPAs).

Sinds 2002 onderhandelen de EU en de ACS-landen over deze EPA's. EPA's hebben als doel nieuwe handelsovereenkomsten te sluiten, die de handelsbarrières tussen de EU en de ACS-landen steeds verder moeten wegnemen. Deze overeenkomsten moeten verenigbaar zijn met de World Trade Organisation (WTO) en voortbouwen op regionale integratie-initiatieven van ACS-landen. Daarnaast moeten zij duurzame ontwikkeling bevorderen en bijdragen aan het bestrijden van armoede in de ACS-landen. Veel maatschappelijke organisaties uit de EU en ACS-landen verwerpen de EPA's zoals ze momenteel worden voorgesteld. Samen hebben zij de STOP EPA coalitie gevormd.

Al vóór de totstandkoming van het 'Cotonou verdrag' (het verdrag tussen de EU en de ACS-landen op basis waarvan EPA's onderhandeld worden) hebben maatschappelijke organisaties in de EU en de ACS gewaarschuwd voor de gevolgen van de EPA's. Jaren van lobby en dialoog hebben niet geleid tot een substantiële verandering van de positie van de EU. De STOP EPA coalitie roept de EU daarom nogmaals op tot herziening van haar neoliberale handelsbeleid.

Nancy Kachingwe (Third World Network Africa en lid van de STOP EPA coalitie): 'EPA's in hun huidige vorm zijn feitelijk vrije handelsovereenkomsten. De EU heeft er onophoudelijk op aangedrongen dat EPA's gebaseerd worden op een strikte interpretatie van WTO regels met als doel om binnen de kortst mogelijke overgangsperiode de handelsbarrières tussen EU en ACS-landen voor meer dan 90 procent af te schaffen'.

Stefan Verwer (Both ENDS en lid van de STOP EPA coalitie): 'Regionale integratie staat centraal in de ontwikkelingsstrategie van de ACS-landen. EPA's zullen echter dit kwetsbare proces in gevaar brengen en producenten in de ACS-landen blootstellen aan oneerlijke Europese concurrentie op hun eigen markt. Dit zal onvermijdelijk leiden tot grotere werkloosheid, verlies van lokale inkomstenbronnen, voedseltekorten en sociale ongelijkheid. ACS-overheden zullen aanzienlijke belastinginkomsten verliezen door het afschaffen van importheffingen terwijl het probleem van kapitaalvlucht blijvend zal zijn'.

Volgens de STOP EPA Coalitie moeten de EU-ACS handelsrelaties:


* gebaseerd worden op het principe van non-reciprociteit (niet-wederkerigheid);


* bescherming van nationale en regionale markten voor ACS-producenten toelaten;


* de druk voor handels- en investeringsliberalisatie op de ACS-landen verminderen;
* de beleidsruimte van ACS-landen om hun eigen ontwikkelingsstrategie te bepalen vergroten.

EINDE PERSBERICHT - Noot aan de redactie

Inlichtingen: Ilma Kramer, communicatiemedewerker Both ENDS, telefoon: 020-6230823,

e-mail: ik@bothends.org of Stefan Verwer, beleidsmedewerker Both ENDS, lid van de

STOP EPA coalitie, telefoon: 06-26850802 of +32 (0) 478-514899, e-mail: sv@bothends.org

Meer informatie over STOP EPA kan gevonden worden op: www.stopepa.org en www.epawatch.net

============================================
Both ENDS
environment and development service for ngos
Nieuwe Keizersgracht 45
1018 VC Amsterdam
The Netherlands
tel: +31 (0)20 6230823
fax: +31 (0)20 6208049
e-mail:ik@bothends.org
www.bothends.org