Gemeente Rotterdam

Nr 140
26 oktober 2004

Actie bij woonwagenkamp de Kieviet

Vandaag heeft op woonwagenkamp De Kieviet een gezamenlijke actie plaatsgevonden door politie, Bouw- en Woningtoezicht, de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de gemeentelijke belastingdienst en de Belastingdienst. De actie begon deze ochtend om 7.00 uur en werd vanmiddag om 14.30 uur afgerond. Er hebben rond 120 personen aan de actie meegedaan. De actie is zonder problemen is verlopen.

. Door de politie zijn drie arrestaties verricht in verband met het aantreffen van drie hennepkwekerijen. Een groot geldbedrag van enkele tienduizenden euro's is gevonden en in beslag genomen. Ook zijn vijf gevallen van diefstal van stroom vastgesteld. . Bouw- en woningtoezicht hebben bij alle adressen geschouwd. Daarbij zijn metingen verricht en gekeken naar veiligheid en deugdelijkheid van de woningen. . SoZaWe heeft controles verricht op de rechtmatigheid van uitkeringen. . Gemeentebelastingen heeft onderzoek gedaan ter bepaling van de waardevaststelling van de onroerende zaken. Dit is gedaan naar aanleiding van de Wet waardering onroerende zaken die ook betrekking heeft op woonwagens. . De Belastingdienst heeft openstaande vorderingen geïnd.

Met de nu verkregen gegevenscontrole gaan de betrokken diensten aan de slag. De actie vond plaats in het kader van het Convenant Vrijplaatsen dat op 7 oktober jongstleden is ondertekend door gemeente, politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. In het convenant zijn afspraken gemaakt over de aanpak van vrijplaatsen, zoals woonwagencentra, belwinkels en prostitutiebedrijven, met als doel de naleving van wet- en regelgeving op vrijplaatsen te normaliseren.

noot voor de redactie/