Gemeente Zwolle

Interieur van de Kranenburg getuigt van hoge welstand

De Zwolse archeologen hebben belangrijke vondsten gedaan op het terrein van de havezate Kranenburg. Ze zeggen iets over het interieur van dit kasteel. Het kost de komende maanden nog al wat pas- en meetwerk om de scherven en brokstukken tot een geheel te maken.

Er zijn verschillende fragmenten gevonden van vloertegels en wandtegels. De vloertegels zijn rood met prachtige geometrische slibversiering in geel. Het zijn zogenaamde kwadraattegels die ? als ze op de correcte manier aansluitend gelegd worden ? prachtige patronen opleveren.

Belgische vloertegels
De vloertegels die waarschijnlijk de grote hal van de Kranenburg versierd hebben, zijn afkomstig uit Antwerpen. De archeoloog uit die stad heeft namelijk het afval van een tegelbakkerij opgegraven waar exact dezelfde soort vloertegels tussen zaten. Ze dateren uit het midden van de 16de eeuw.

(Embedded image moved to file: pic26308.jpg)

Brandsporen
Op enkele gevonden fragmenten kwamen brandsporen voor die afkomstig kunnen zijn van de brand in 1580. De wandtegels bestaan uit de vroegste polychroom versierde majolicategels en komen ook uit Antwerpen. Ook dit zijn kwadraattegels die fraaie motieven opleveren.
(Embedded image moved to file: pic16944.jpg)
Pronkstuk
In de grote hal van de havezate heeft één groot pronkstuk gestaan: een tegelkachel uit Keulen of Neurenberg. Vele tientallen fragmenten zijn opgegraven, maar tot nog toe zijn al deze scherven niet aan elkaar te passen tot complete tegels. Dit soort tegelkachels komt men tegenwoordig nog veel tegen in adellijke huizen in het voormalige Oost Duitsland. Er zijn ook fragmenten van het stucwerk van de plafonds gevonden.


---