Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 26 oktober 2004


Vragen van de leden Timmer, Van Dijken en Albayrak (allen PvdA) aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


over schadeclaims i.v.m. wietteelt


1. Kent u het bericht Wietteler moet brandschade zelf betalen ?


2. Kan de minister aangeven hoeveel zaken er voor de rechter komen die verband houden met het al dan niet honoreren van verzekeringsclaims die in verband staan met wietteelt?


3. Kan de minister aangeven in hoeveel gevallen verzekeraars na een rechterlijke uitspraak schadeclaims in verband met wietteelt niet hoeven te honoreren? Om welk totaalbedrag gaat dit jaarlijks?


4. Kan het niet honoreren van bovengenoemde claims door verzekeraars, gevolgen hebben voor schade-uitkeringen aan anderen dan degene die zich met de wietteelt heeft bezig gehouden (bijvoorbeeld buren of bedrijven in een bedrijfsverzamelgebouw)? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?


5. Wat is de verantwoordelijkheid van de verhuurder van een pand waarin wietteelt plaatsvindt, voor schade die ten gevolge van wietteelt wordt veroorzaakt? Is er verschil in deze verantwoordelijkheid tussen een particuliere verhuurder en een woningbouwcorporatie?


6. Hoe gaan verzekeraars om met schade-uitkeringen aan wiettelers die door anderen gedwongen zijn om wiet te telen?


7. Hoe oordeelt u over de oproep van dhr. Wiechman van Interpolis om wietteelt wettelijk toe te staan met strikte regels voor de bedrijfsvoering?


8. Deelt u de mening dat met het wettelijk toestaan van wietteelt de bedrijfsvoering beter kan worden gereguleerd en de (brand)veiligheid zal worden gediend? Zo ja, wanneer gaat u het wettelijk toestaan van wietteelt ter hand nemen? Zo nee, waarom niet?


Dagblad van het Noorden 22-10-2004