Ministerie van Justitie

Lesmethode voor dovenscholen tegen seksueel misbruik

Scholen, zorgverleners en ouders gaan samenwerken om seksueel misbruik bij doven te voorkomen. Dat hebben de grote doveninstituten in Nederland en vertegenwoordigers van ouders van dove kinderen afgesproken.

De dovenorganisaties Koninklijke Effatha Guyot Groep (KEGG), FODOK, Viataal en Auris werken samen aan een lesmethode voor dovenscholen over seksualiteit en intimiteit. Daarin wordt in voor dove kinderen begrijpelijke taal uitleg gegeven over seksueel misbruik. Zo komen er cd-roms in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Een aantal leerkrachten wordt door de instituten opgeleid om de trainingen te geven. Leerlingen van deze scholen moeten met het nieuwe lesprogramma beter leren omgaan met seks en seksualiteit.

De instituten besloten seksualiteitsonderwijs voor dove kinderen op te zetten, omdat zij zeer kwetsbaar zijn als het gaat om seksueel misbruik. Door problemen met communicatie krijgen dove kinderen verschillen tussen goed en fout minder duidelijk mee dan horenden. Ze missen nuances, waardoor ze eerder grenzen overschrijden.

Afgelopen jaren kwam een aantal gevallen van seksueel misbruik van of door dove kinderen aan het licht. Doveninstituten erkenden toen dat dove kinderen daar kwetsbaarder voor zijn en kondigden maatregelen aan. De leraren van de scholen moeten hun kennis bijspijkeren: hun kennis van de gebarentaal moet beter en ze moeten deskundiger worden op gebied van seksualiteit onder hun leerlingen. Ook ouders moeten zoveel mogelijk meewerken, vinden de betrokken organisaties.

Juni dit jaar werd in Gouda het Meldpunt Seksueel Misbruik Doven geopend. Het Meldpunt is in het leven geroepen om ook doven bij (vragen over) seksueel misbruik en ongewenste intimiteiten ondersteuning te bieden van professionele hulpverleners. Het Meldpunt is elke werkdag bereikbaar zijn via de (tekst)telefoon 0900 - 6353 36 63 (MELDDOOF).

* Kijk voor meer informatie over het Meldpunt Seksueel Misbruik Doven ook op: www.meldpuntdoven.nl

* Kijk voor meer informatie over FODOK op: www.fodok.nl

Eerder nieuws

* Docenten missen seksuele toespelingen dove leerlingen (19-05-2004)
* Opening Meldpunt Seksueel Misbruik Doven (11-06-2004)
* Dove en slechthorende kinderen kwetsbaarder voor misbruik (28-06-2004)

* Jeugddetentie voor groepsverkrachting doof meisje Effatha (23-09-2004)

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 26-10-2004