Gemeente Heerlen

REGISTER WET KINDEROPVANG

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 26 oktober 2004 besloten om alle kindercentra en gastouderbureaus in Heerlen bij te houden in het "Kinderopvangregister gemeente Heerlen". Kindercentra en gastouderbureaus die momenteel een vergunning hebben, worden automatisch opgenomen in het register. Nieuwe kinderopvangcentra of gastouderbureaus worden pas in het register opgenomen als de GGD heeft geconcludeerd dat voldaan wordt aan de kwaliteitseisen.

Op 1 januari 2005 wordt de nieuwe Wet Kinderopvang van kracht. De ouders staan dan centraal. Zij kiezen zelf het kindercentrum, sluiten zelf een overeenkomst en krijgen zelf de factuur. De kinderopvangkosten worden in principe betaald door drie partijen: de werkgever(s), de overheid (Belastingdienst) en de ouder(s). Nieuw is dat ouders er zelf voor moeten zorgen dat zij de tegemoetkomingen ontvangen.

De ouder moet zelf aan de werkgever een bijdrage vragen. De werkgever is hiertoe niet verplicht. Verder moet de ouder de tegemoetkoming van de overheid regelen met de belastingdienst. Die stort het bedrag maandelijks op de rekening. Als de ouder het hiervoor bestemde formulier voor 30 november a.s. bij de Belastingdienst aanlevert, dan ontvangt zij in januari de eerste tegemoetkoming.

Bij sommige doelgroepen ontbreekt een werkgever, zoals bij uitkeringsgerechtigden in een traject of nieuwkomers. Voor deze in de wet vastgestelde doelgroepen zonder werkgever betaalt de gemeente het ontbrekende werkgeverdeel. Voorwaarde om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen is dat het kindercentrum of gastouderbureau ingeschreven staat in het Kinderopvangregister Gemeente Heerlen

Het register is kosteloos in te zien in het Gemeentelijk Informatiecentrum. Tegen vergoeding van de kosten kan een afschrift verkregen worden.

HEERLEN, 26 oktober 2004
Concernstaf Communicatie
Reina Cobussen
(045) 56 04 853
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------

---- --