Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 26 oktober 2004

SO-18580 Vaststellen Masterplan GMS

Het college van B en W heeft het Masterplan GMS definitief vastgesteld. Eerder had zij het concept Masterplan als kader vastgesteld en is een inspraakprocedure opgestart. Gedurende het inspraaktraject zijn twee inspraakavonden georganiseerd (d.d. 14.09.2004 met de ondernemers en d.d. 20.09.2004 met de buurt). De gemaakte opmerkingen tijdens deze bijeenkomsten zijn gebundeld en een gemeentelijke reactie is toegevoegd. Bovendien zijn individuele inspraakreacties toegezonden door buurtbewoners of belangenverenigingen en verwerkt. Het concept Masterplan is op basis van de inspraakreacties definitief gemaakt. Het is op hoofdlijnen niet gewijzigd. Het Masterplan GMS zal definitief worden vastgesteld door de raad van december.

SO-18594 Vaststellen prestatie overeenkomsten GMS

Om uitvoering te kunnen geven aan het Masterplan GMS is een aantal prestatieovereenkomsten met woningbouwcorporaties en ontwikkelaars uitgewerkt. Burgemeester en wethouders heeft drie overeenkomsten geaccordeerd. Het gaat om de volgende deelgebieden binnen GMS:
1. Schandelerstraat 64-68 (Stichting Weller)
2. Klooster Grasbroekerweg (Ontwikkelingsmaatschappij Grasbroek)
3. LTM-weg (Stichting Verzorgd Wonen)
In de overeenkomsten worden verantwoordelijkheden van partijen vastgelegd en is een planning voor aanvraag bouwvergunning, start realisatie en oplevering opgenomen. Het project LTM-weg zal in 2005 starten met de realisatie. Voor de Schandelerstraat 64-68 en het klooster aan de Grasbroekerweg is afgesproken dat begin 2006 gestart zal worden met realisatie.

SO-17841 Rapportage Luchtkwaliteit 2003

Op grond van het Besluit luchtkwaliteit rapporteert de gemeente Heerlen aan de provincie over de lokale luchtkwaliteit voor de stoffen stikstofdioxide, koolmonoxide, zwaveldioxide, benzeen, lood en fijn stof. Voor het beoordelingsjaar 2003 worden voor de stoffen stikstofdioxide en fijn stof overschrijdingen berekend, die worden veroorzaakt door gemotoriseerd verkeer op gemeentelijke wegen. Wat fijn stof betreft is dit een landelijk probleem, waarvoor in eerste instantie de rijksoverheid oplossingsrichtingen aan zal dragen vanwege het grootschalige karakter ervan. Wat stikstofdioxide betreft zijn er twee nieuwe locaties aanwezig, waarvoor aanvullend onderzoek zal moeten uitwijzen of het noodzakelijk is dat een luchtkwaliteitplan wordt opgesteld. In zo'n plan zullen maatregelen worden voorgesteld met als doel de overschrijding op te heffen. De gemeente Heerlen legt de rapportage ook voor aan de GGD ter advisering op het gebied van gezondheid.

SO-18225 Financiering gevelverbetering woningen rondom evenementenlocaties

B en W reserveren een bedrag van E 181.500,- voor stimuleringssubsidies voor de uitvoering van gevelisolerende werkzaamheden in de binnenstad. Hiermee wil de gemeente tegemoetkomen aan eventuele geluidsoverlast die bewoners ervaren naar aanleiding van de relatief hoge geluidsniveaus bij evenementen. In samenwerking met de Hogeschool Zuyd zal in het voorjaar van 2005 een onderzoek gestart worden naar de bouwkundige en geluidsisolerende staat van de gevels in de binnenstad. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt vervolgens een plan van aanpak, inclusief prioriteitstelling, opgesteld ten behoeve van de uitvoering van gevelisolerende werkzaamheden.

In december 2002 is het sectorale geluidsbeleid voor evenementen door de gemeenteraad vastgesteld. Hierdoor is er een aantal keer per jaar op de evenementenlocaties een relatief hoog geluidsniveau (85 dB(A)) op de gevels van woningen toegestaan. Een bewuste keuze om hiermee

een aantal evenementen te kunnen behouden voor de binnenstad. De evenementenlocaties zijn voornamelijk gelegen in het uitgaansgebied. Hier zorgen ook de horecagelegenheden en de bezoekers voor de nodige geluidsoverlast. De gevels van woningen in de binnenstad bieden echter niet altijd voldoende geluidwering tegen de hoge geluidsniveaus, waardoor ontoelaatbare hinder ín de woning ervaren zou kunnen worden. De stimuleringssubsidie voor gevelisolatie kan gecombineerd worden met de reeds bestaande stimuleringssubsidie voor gevelverbetering, waardoor het extra aantrekkelijk wordt voor bewoners en pandeigenaren om hun gevel aan te pakken.

WWS-18394 Register Wet Kinderopvang

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 26 oktober 2004 besloten om alle kindercentra en gastouderbureaus in Heerlen bij te houden in het "Kinderopvangregister gemeente Heerlen". Kindercentra en gastouderbureaus die momenteel een vergunning hebben, worden automatisch opgenomen in het register. Nieuwe kinderopvangcentra of gastouderbureaus worden pas in het register opgenomen als de GGD heeft geconcludeerd dat voldaan wordt aan de kwaliteitseisen.

HEERLEN, 26 oktober 2004
Concernstaf Communicatie
Reina Cobussen
(045) 56 04 853
persvoorlichting@heerlen.nl

---- --