Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

26-10-2004
Voorstel inzake bezwaarschriften Pius X naar gemeenteraad

Het college van B&W heeft zich vanmorgen gebogen over de afhandeling van de bezwaarschriften die zijn ingediend tegen het voorbereidingsbesluit voor het realiseren van een nieuw Pius X gebouw aan de Populierenlaan. De bezwaarschriftencommissie heeft de gemeenteraad geadviseerd de bezwaren van de Vereniging Red Volendam niet ontvankelijk te verklaren. Het advies m.b.t. het bezwaar van individuele bewoners, die zicht hebben op de locatie, is om hun bezwaren gegrond te verklaren.
In een voorstel aan de gemeenteraad sluit het college zich aan bij het advies van de commissie de Vereniging Red Volendam niet ontvankelijk te verklaren. Het advies van de commissie tot het gegrond verklaren van de bezwaren van de individuele omwonenden wordt niet gedeeld door het college. Het college adviseert de gemeenteraad uit juridisch oogpunt bezien tot ongegrond verklaring. Het college komt tot deze mening op basis van het feit dat de commissie reeds een ruimtelijke afweging heeft gemaakt die in een zgn. vrijstellingsprocedure (voor het afgeven van een bouwvergunning) thuishoort en niet in de huidige procedure voor een voorbereidingsbesluit. Bovendien is destijds bij de keuze voor de locatie Populierenlaan een totaalafweging gemaakt, waarbij meerdere aspecten aan de orde zijn geweest. Benadrukt wordt dat ook naar de mening van de commissie een verenigingsgebouw kan worden gerealiseerd binnen de bepalingen van het huidige bestemmingsplan, alleen niet in de omvang die wordt verondersteld voor het nieuwe Pius X complex.
Aanvullend hierop verzoekt het college de gemeenteraad zich uit te spreken of, gezien de bestuurlijke en maatschappelijke context, voortgegaan dient te worden op de ingeslagen weg en vraagt van de raad een uitspraak m.b.t. het politieke draagvlak anno nu. Hierover zal worden vergaderd in de commissie VROM en de gemeenteraad, resp. op woensdag 3 en donderdag 25 november a.s.