Gemeente Houten



---

Houten ondersteunt bewoners in conflict tarieven warmtelevering
---

Bewoners in Houten-Zuid die via de rechter willen afdwingen dat energieproducent Eneco de tarieven voor warmtelevering verlaagt, kunnen rekenen op ondersteuning van de gemeente Houten. Burgemeester en wethouders kiezen hiermee bewust partij in een conflict dat al sinds 2000 loopt. Wethouder Reni Lubberdink (Ruimtelijke Ordening): ,,Wij zijn teleurgesteld in de opstelling van Eneco, maar kunnen daar zelf in juridische zin niets aan doen. Mochten bewoners of bewonersorganisaties ertoe besluiten wél stappen te ondernemen, dan willen wij hen op verzoek helpen, bijvoorbeeld op het technische of juridische vlak.''

---

Eerder lukte het de gemeente Houten niet Eneco ervan te overtuigen dat het tarief voor de warmtelevering in Houten-Vinex te hoog is. Eneco bestrijdt de rekenmethode die het door de gemeente ingeschakelde adviesbureau VIAC B.V. heeft gehanteerd bij een vergelijking tussen de stookkosten van een woning met warmtelevering en een vergelijkbare woning met een eigen cv-ketel.

In november 2003 concludeerde VIAC in zijn rapport dat het door Eneco gehanteerde tarief 10% te hoog was. In reactie daarop stelde Eneco dat diverse aannames van VIAC niet juist zouden zijn, waardoor de uitkomsten niet correct zijn. Eneco zette vraagtekens bij de veronderstelde rendementen van de gebruikte apparatuur. Bovendien houdt Eneco vast aan de adviestarieven van Energiened, een overkoepelende organisatie van energiebedrijven. Die adviestarieven zijn gebaseerd op praktijkmetingen in plaats van op theoretische berekeningen. Tenslotte geeft Eneco aan dat zij voor Houten een korting toepast ten opzichte van het adviestarief.

Na aanpassing van de berekeningen aan het commentaar van Eneco, constateert VIAC nog steeds een verschil in kosten van 5 tot 10% in het nadeel van woningen met warmtelevering. Eneco heeft deze conclusies naast zich neergelegd. Over de voor Houten geldende korting en de wijze waarop deze wordt berekend, geeft Eneco tot op heden geen opheldering.

De tariefstelling van warmte zou volgens afspraak moeten zijn gebaseerd op het niet meer dan anders-principe: de kosten die de bewoners betalen voor de warmte mogen niet hoger zijn dan wanneer hun woning van een eigen gasaansluiting en cv-ketel zou zijn voorzien. Volgens de gemeente zijn de theoretische berekeningen van VIAC gebaseerd op wettelijke normen en mogen ze wel degelijk worden gebruikt om na te gaan of wordt voldaan aan het niet meer dan anders-principe.

De discussie over de tarieven laaide enkele jaren geleden op na klachten over te hoge nota's van bewoners van Loerik III, de eerste wijk in Houten die is aangesloten op stadsverwarming. In totaal zullen 3500 woningen in Houten-Vinex worden aangesloten op dit systeem.
---