Gemeente Borsele

Verkeersremmer is afronding werk s-Heerenhoek

Heinkenszand, 26 oktober 2004

De gemeente Borsele heeft bij de herinrichting van het dorp s-Heerenhoek rekening gehouden met wielerwedstrijden. Een speciale verkeersremmer die gemakkelijk vóór wedstrijden weg te halen is, siert namelijk sinds kort het nieuwe wegdek. Renners kunnen deze verkeersgeleider tijdens een race dus niet bewonderen. Ze zien in hun vaart waarschijnlijk wel iets van het totale resultaat van de gemeentelijke inspanningen: het nieuwe, moderne dorpshart van s-Heerenhoek.

Wat is er veranderd in s-Heerenhoek?
In principe is het profiel van de Molendijk doorgezet in de vorm van asfaltverharding, met aan weerszijden fietssuggestiestroken waardoor het lijkt dat de weg smaller is. Dit moet zorgen dat onder andere automobilisten hun gaspedaal wat minder hard intrappen. Er zijn ook nieuwe oversteekplaatsen voor voetgangers ingericht. Het gebied hiertussen is een 30-km zone geworden.
Parkeerruimte op de Kuijpersdijk is aan de overzijde van de woningen gerealiseerd. Daarentegen is de parkeerruimte aan de s-Heerenhoeksedijk aan de zijde van de woningen aangelegd. Om bij binnenkomst van het dorp vanuit de richting Borssele de snelheid op de s-Heerenhoeksedijk te remmen, is voor een verkeersremmer gekozen. Het metalen, ronde obstakel bestaat uit verschillende stukken en is daardoor door de gemeente gemakkelijk te verplaatsen, bijvoorbeeld voorafgaand aan een wielerwedstrijd. De verkeersremmer staat er al enige maanden, maar is nu na wat laatste aanpassingen helemaal klaar. De Heerenstraat is nadrukkelijker ingericht als verblijfsgebied, vanwege de sociaal-maatschappelijke functie die de straat heeft. Door de opsluiting van de Kuijpersdijk door middel van een keerwand, is in de Heerenstraat een pleinruimte ontstaan met op de koppen trappen die gericht zijn op het plein.

Wat vooraf ging
In september 2002 is besloten om met een zogenaamd open plan proces een reconstructieplan voor s-Heerenhoek voor te bereiden. Dit houdt in dat een werkgroep bestaande uit een aantal bewoners, enkele leden van de dorpsraad, vertegenwoordigers van de ondernemingsvereniging, het wielercomité en de carnavalsvereniging aan de slag is gegaan en een ontwerpplan heeft ontwikkeld. Vanaf begin oktober 2003 is het werk in uitvoering genomen.