Politie Zaanstreek-waterland


Twee verdachten mensenhandel aangehouden

De politie Zaanstreek-Waterland heeft dinsdagochtend bij doorzoekingen in een aantal panden in de Russische buurt in Zaandam 11 illegale vreemdelingen aangetroffen. Bij de actie waren naast de politie ook de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de belastingdienst betrokken. De politie heeft twee personen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij mensensmokkel.

Om uitbuiting van illegalen aan te pakken heeft de politie Zaanstreek-Waterland in mei dit jaar een speciaal rechercheteam samengesteld. Doordat mensen die illegaal in Nederland verblijven geen beroep kunnen doen op wettelijke regelingen en collectieve voorzieningen verkeren zij in een kwetsbare positie.

Met name op het gebied van wonen en werken worden illegalen gemakkelijk het slachtoffer van winstbejag door malafide verhuurders en werkgevers. In een onderzoek naar mensensmokkel zoekt de politie daarom niet alleen naar bewijs waarop een verdachte kan worden veroordeeld. Er wordt ook berekend hoeveel de verdachte met zijn criminele activiteiten heeft verdiend. Na een veroordeling in de strafzaak, kan de rechter bepalen dat de verdachte zijn criminele winsten moet terugbetalen aan de staat.

De verdachten, een 38-jarige man en een 35-jarige vrouw uit Zaandam, werden overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. De illegalen, tien van Bulgaarse en één van Turkse afkomst, zijn in vreemdelingenbewaring gesteld in afwachting van hun uitzetting. Het politieonderzoek loopt nog.


15:26 25-OKT-04
WORMERVEER, WITTE VLINDERWEG

Hennepplantage ontmanteld

De politie heeft in een bedrijfspand een hennepplantage ontdekt en vervolgens ontmanteld. In het pand was een afgeschermde ruimte waarin ruim 650 cannabis planten stonden te groeien. De planten, lampen, filters en dergelijke zijn in beslag genomen en op last van justitie vernietigd. Het pand komt niet in het bestand van het energiebedrijf voor. Naast de elektriciteit bleek ook de watervoorziening illegaal aangesloten.

13:19 25-OKT-04
ZAANDAM, THORBECKEWEG KRUISING WIBAUTSTRAAT
Man overleden bij aanrijding
Een71-jarige man uit Amsterdam is bij een aanrijding vermoedelijk aan een hartstilstand overleden. De man reed in zijn auto vanaf de Den Uijlbrug in de richting van de Thorbeckeweg. Bij de kruising met de Wibautstraat week hij naar links af en kwam op de rijbaan voor het tegemoetkomende verkeer terecht. Hier stond een 26-jarige man uit Waardenburg stil met een vrachtauto waar de man vervolgens tegenaan reed. Politie en Ambulancepersoneel hebben direct geprobeerd de man te reanimeren doch in het ziekenhuis bleek hij overleden.

13:54 25-OKT-04
ZAANDAM, HOUTVELDWEG
Vrouw uit auto geknipt
Een 80-jarige vrouw uit Zaandam is door de brandweer uit haar auto geknipt na een aanrijding. De vrouw reed over de Houtveldweg toen zij een auto van rechts zag komen. Zij veronderstelde vermoedelijk dat de auto voorrang had en remde krachtig om de auto voor te laten gaan. Achter haar reed een 47-jarige man uit Assendelft in een vrachtauto. Hij kon niet tijdig meer remmen en reed tegen de auto aan. De vrouw is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

14:34 25-OKT-04
MONNICKENDAM, MONNIKEVENNE
Goede doel blijkt eigen knip
De politie heeft twee Purmerenders aangehouden die voor het goede doel pennensetjes verkochten. De mannen van 17 en 18 jaar probeerden huis aan huis de setjes te verkopen ten behoeven van een kinderboerderij in Amsterdam. Na aanhouding bleek dat het geld in de eigen portemonnee van de heren verdween. Het geld, de goederen en een valse legitimatie zijn in beslag genomen en verdachten zijn na verhoor heengezonden.

15:40 25-OKT-04
NOORDBEEMSTER, SCHERMERHORNERWEG
Wind schuld aanrijding
Een 34-jarige man reed in een bestelbusje vanaf de rotonde op de Middenweg in de richting van Schermerhorn. De politie vermoedt dat het busje door de harde wind de berm in is geblazen waardoor de bestuurder de macht over het stuur verloor. Hij kwam op de verkeerde weghelft terecht en werd aangereden door een personenauto bestuurd door een 37-jarige man uit Schermerhorn die uit de richting van zijn woonplaats kwam. Het busje slingerde nog wat verder en werd aangereden door een 59-jarige vrouw uit Heerhugowaard die ook uit de richting Schermerhorn kwam. De vrouw is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

21:06 25-OKT-04
ZAANDAM, HOUTVELDWEG
Vrouw op bromfiets gewond
De politie maakt proces-verbaal op tegen een 44-jarige vrouw uit Zaandam. De vrouw reed in haar auto over de Houtveldweg en sloeg af richting Musical. Hierbij kruiste zij het brom/fietspad en verleende een daar rijdende 17-jarige Zaandamse geen voorrang. Zij kwam met haar bromfiets ten val en is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

15:11 25-OKT-04
PURMEREND, GANGESLAAN
Man slaat autoraam stuk
Een 18-jarige Amsterdammer is door de politie aangehouden nadat hij een autoruit had vernield. Een 41-jarige Purmerender werd in zijn auto vanaf recreatiegebied Het Twiske in Oostzaan om onbekende reden achtervolgd door de Amsterdamse automobilist. In Purmerend heeft de Amsterdammer de man uiteindelijk klem gereden en vervolgens een raam van de auto ingeslagen. De verdachte is na insluiting verhoord en heengezonden.


Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-261004


19:30-21:30 25-OKT-04
LANDSMEER, IJDOORNLAAN

Onder invloed

Vier medewerkers van het verkeershandhavingsteam hebben maandagavond een alcoholcontrole gehouden op de IJdoornlaan in Landsmeer. Eén automobilist, een 64-jarige man uit Zaandam, had de alcohollimiet overschreden en kreeg een rijverbod van twee uur en een proces-verbaal. Hij kan rekenen op een boete van minimaal 220 euro. In totaal werden 29 bestuurders gecontroleerd.

25-OKT-04
MONNICKENDAM, PURMERENDERWEG
EDAM, OOSTERWEG
Snelheidscontrole
Op de Purmerenderweg in Monnickendam en de Oosterweg in Edam, beide 60-km wegen, werd maandag op snelheid gecontroleerd. De meeste hardrijders waren te vinden op de Purmerenderweg. Eén op de tien bestuurders reed 's morgens harder dan de toegestane 60 km per uur. Van één bestuurder werd het kenteken genoteerd in verband met het negeren van het permanente inhaalverbod. De overtreder kan rekenen op een boete van 95 euro. Op de Oosterweg werd 's middags op snelheid gelet. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 81 km per uur. Ook werd maandagmiddag op de Provincialeweg N247 in Edam gecontroleerd. De hoogste snelheid bedroeg 114 km per uur bij een toegestane snelheid van 80 km per uur.

24-OKT-04
KROMMENIE/ZAANDAM, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM

Weinig hardrijders

Zondag werden op diverse wegen in Zaanstad snelheidscontroles gehouden door het verkeershandhavingsteam. Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum in Krommenie werd zondagochtend gecontroleerd. Het merendeel van alle bestuurders hield zich keurig aan de snelheid. Slechts één op de vijftig bestuurders reed harder dan de toegestane 80 km per uur. Zondagavond stond de radarauto in Zaandam, langs dezelfde provinciale weg. Ook dit keer reden slechts enkele bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 94 km per uur bij een toegestane snelheid van 70 km per uur. Ten slotte vond ook op de Nauernaseweg in Assendelft een controle plaats. De snelheid werd gemeten met een lasergun en alle hardrijders werden direct aan de kant gezet. Eén bestuurder reed 32 km per uur te hard. In totaal werden dertien boetes uitgedeeld. Vijf daarvan waren voor het niet dragen van de gordel.

---- --