Vereniging Nederlandse Gemeenten

Maatregelen rijk bemoeilijken fatsoenlijk inburgeringsbeleid

De VNG heeft twijfels bij de haalbaarheid van een algemene inburgeringsplicht. Bij gemeenten zijn niet van alle groepen oudkomers gegevens bekend. Hierdoor wordt toetsing en sanctionering door gemeenten onmogelijk. Indien de algemene inburgeringsplicht wordt ingevoerd kunnen gemeenten geen verantwoordelijkheid nemen voor de uitvoering en zal de handhaving en eventuele sanctionering elders neergelegd moeten worden. De VNG heeft eind september hierover een brief aan minister Verdonk geschreven.

Daarbij maken maatregelen van het ministerie van Justitie het voor gemeenten moeilijk een fatsoenlijk inburgeringsbeleid te voeren. De VNG heeft de Tweede Kamer op 20 oktober j.l. per brief verzocht niet in te stemmen met de door de minister van Justitie voorgestelde bezuinigingen op het gemeentelijk inburgeringbeleid en erop aan te dringen de budgetten voor 2005 op dezelfde wijze als in 2004 te verdelen.

Het kabinet baseert de bezuinigingen gedeeltelijk op de te verwachte effecten van nog niet bestaand beleid. Het gaat hier om de invoering van een eigen bijdrage, invoering van een inburgeringstoets in het land van herkomst en verhoging van de leeftijd- en inkomensgrens bij huwelijksmigratie. De VNG heeft hierdoor twijfels over de toereikendheid van de rijksbijdrage om de taken van de Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN) uit te kunnen voeren.

De VNG is onaangenaam verrast door het voornemen de financieringssystematiek voor de WIN per 1 januari 2005 te wijzigen. Eerder was aangekondigd dat dit samen zou vallen met de invoering van een eventueel nieuw inburgeringstelsel. Deze wijziging in de financiering maakt het voor gemeenten onmogelijk de inkoop van inburgeringscursussen voor 2005 tijdig te regelen en veroorzaakt zodoende verdere vertraging. Besluiten dienen gebaseerd te zijn op de geldende wetgeving en niet vooruit te lopen op mogelijke stelselwijzigingen. De VNG dringt er dan ook op aan de budgetten voor 2005 op dezelfde wijze als in 2004 te verdelen.
* Brief aan minister Verdonk

* Brief aan de Tweede Kamer

geactualiseerd op: 26 oktober 2004