Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers

COA

COA contracteert drie ROCs voor Inburgeringsproject

Rijswijk, 26 oktober 2004. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft contracten afgesloten met drie ROCs. Deze ROCs verzorgen de cursussen voor het project Inburgeren in de centrale opvang. De overeenkomsten komen voort uit de landelijke aanbesteding die het COA startte in augustus.

Door de landelijke aanbesteding is uniformiteit gewaarborgd. Na een intensief traject heeft het COA de ROCs de Friese Poort, Regio College Zaanstreek Waterland en het ROC in Eindhoven gecontracteerd. Doel van de samenwerking is een optimaal onderwijsaanbod voor de toekomst en een gedegen start voor de vergunninghouder.

Asielzoekers met een verblijfsvergunning - vergunninghouders - kunnen voortaan in de opvang starten met het inburgeringtraject. Tot nu toe moesten zij daarmee wachten totdat een gemeente hen een woning aanbood. Het COA biedt ongeveer duizend vergunninghouders de mogelijkheid hiervan gebruik te maken. De vergunninghouders volgen cursussen Nederlands als 2e taal en Maatschappij oriëntatie. Naast deze twee cursussen biedt het COA ook mogelijkheden diplomas uit het herkomstland te vertalen en te waarderen en wordt gewerkt met een persoonlijk portfolio. De vergunninghouder ontvangt een certificaat als bewijs van deelname, met daar op vermeld het behaalde niveau. Het COA verzorgt aansluitend een overdrachtsdossier van de vergunninghouder. Dit dossier wordt overgedragen aan de gemeente, waar de vergunninghouder zich vestigt.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. Het COA zorgt voor onderdak gedurende de asielprocedure en bereidt asielzoekers voor op terugkeer naar het land van herkomst, doormigratie of een verblijf in Nederland. Om deze opvangtaken adequaat uit te voeren, wordt nauw samengewerkt met organisaties als de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Vreemdelingenpolitie en de Koninklijke Marechaussee. Momenteel beheert het COA over heel Nederland zon honderd huisvestingscentra die zijn verdeeld over twaalf clusters.

Door de variërende instroom van asielzoekers, maar ook door de politieke en maatschappelijke gevoeligheid van het asielvraagstuk is flexibiliteit in structuur en organisatie bij het COA noodzakelijk. Het COA is een zelfstandig bestuursorgaan en valt onder het ministerie van Justitie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Twan Moors, woordvoerder COA. Telefoonnummer: (070) 372 72 64 of 06 22 990 838.

26 okt 04 16:31