Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Persbericht

Rotterdam, 26 oktober 2004

LBR: onderzoek naar juridische onvolkomenheden herziening inburgeringsstelsel noodzakelijk

Gelijkheidsbeginsel en discriminatieverbod in het geding

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) is verheugd dat de regering onderzoek laat verrichten naar de onvolkomenheden die schuilen in de plannen van minister Verdonk voor de herziening van het inburgeringsstelsel. Berichten hierover zijn onder meer gebracht door het NOS Journaal, de Volkskrant en het Parool.

In juni 2004 zond het LBR zijn commentaar op de Contourennota Herziening van het inburgeringsstelsel naar minister Verdonk en de vaste kamercommissie voor Justitie. Het LBR stelde in zijn commentaar dat de Contourennota regelingen bevat ten aanzien van nieuwkomers en oudkomers die op gespannen voet staan met het gelijkheidsbeginsel en zelfs segregatie en discriminati etotgevolgkunnenhebben.HetLBRverzochtderegeringdaarbijdevoorgesteldemaatregelennadertebezienendemaatregelendiestrijdigzijnmethetgelijkheidsbeginselenhetdiscriminatieverbodaantepassen.

In de vaste kamercommissie voor Justitie hebben kamerleden de bezwaren van het LBR aan de orde gesteld, bij de behandeling van de nota op 21 juni.

De volledige tekst van het LBR-commentaar is gepubliceerd op de website van het LBR, www.lbr.nl, zie http://www.lbr.nl/wetgeving/contourennotapb.html of http://www.lbr.nl/wetgeving/contourennotacommentaar.html .

Voor nadere informatie: Carolina de Fey en Najat Bochhah, beiden werkzaam als juridisch beleidsadviseur bij het LBR, (t) 010-2010201, (e) info@lbr.nl.


---
LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl