Provincie Noord-Holland

Provincie gaat normen stellen aan 1500 kilometer dijken

Provincie gaat normen stellen aan 1500 kilometer dijken De provincie Noord-Holland wil regionale waterkeringen aanwijzen en normeren. Meer kennis over dijken en het veranderend ruimtegebruik maakt aanpassing van de huidige normen nodig. Het doel is om deze waterkeringen voor 1 januari 2006 te inventariseren, op veiligheid te onderzoeken en vervolgens te normeren. Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland geven prioriteit aan de zogenaamde boezemkaden. Voor de normering van dijken wordt samengewerkt met de provincies Zuid-Holland en Utrecht en de inliggende waterschappen.
Provincies en waterschappen hebben enkele jaren geleden de opdracht gekregen van het Rijk om normen te ontwikkelen voor de veiligheid van regionale waterkeringen. De opdracht is in een stroomversnelling gekomen door de verschuiving van de dijk bij Wilnis. In 2003 hebben GS aangekondigd om de normering van de waterkeringen te versnellen. Er wordt prioriteit gegeven aan de boezemkaden, dijken die soms uit veen bestaan en direct water keren.
Er is inmiddels een plan van aanpak voor de normering opgesteld. Dit plan wordt door de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht aangeboden aan de inliggende waterschappen. De provincies willen in samenwerking met de waterschappen tot een interprovinciale verordening komen, waarin de normen voor regionale waterkeringen op het grondgebied van de provincies zijn vastgelegd. De provincies en waterschappen in West-Nederland werken nauw samen, aangezien de grenzen van de waterschappen vaak over de provinciegrenzen heengaan.
De waterschappen hebben de afgelopen jaren al veel onderzoek gedaan naar regionale waterkeringen. Zij hebben de waterkeringen geïnventariseerd en onderzocht ze of voldoende hoog en sterk zijn. De provincies hebben de waterschappen verzocht om op basis van deze onderzoeken en hun veldkennis en expertise in het voorjaar van 2005 met normeringsvoorstellen te komen. Deze voorstellen geven ook een eerste inzicht welke regionale waterkeringen mogelijk versterkt gaan worden. Vervolgens wordt een bestuurlijk symposium georganiseerd over dit onderwerp, waarvoor ook de gemeenten worden uitgenodigd.
De colleges van Gedeputeerde Staten stellen daarna een ontwerpverordening vast. De inspraak staat gepland kort voor de zomer van 2005. Op dat moment zal ook aan inwoners van Noord-Holland verdere uitleg gegeven worden over de normering en de gevolgen daarvan. Uiterlijk 1 januari 2006 zal de verordening door Provinciale Staten worden vastgesteld.

E. Klut 26 oktober 2004