Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuw Cisco-initiatief voor overheid
verbindt burgers en stimuleert economie

Connected Communities laat zien hoe netwerktechnologieën en verbeterde bedrijfsprocessen drie belangrijke beleidsuitdagingen het hoofd bieden

Amsterdam, 26 oktober 2004 - Vandaag lanceert Cisco Systems een nieuw initiatief onder de noemer 'Connected Communities'. Deze op de lokale en regionale overheid gerichte aanpak ondersteunt drie beleidsthema's: dienstverlening naar burgers effectiever maken, openbare veiligheid vergroten en economische ontwikkeling stimuleren. Connected Communities pakt deze beleidsuitdagingen aan met een combinatie van netwerktechnologieën en vernieuwde bedrijfsprocessen.

Drie technologieën staan centraal in Connected Communities. De eerste technologie is Internet Protocol (IP) Communicatie. Dit omvat IP telefonie, waarbij spraakberichten over dezelfde netwerken worden verstuurd als het dataverkeer, IP videoconferencing en IP call centers. De voordelen van IP Communicatie zijn een efficiëntere dienstverlening, snellere responstijden op vragen van burgers, lagere telefoniekosten en een significante verlaging van de totale kosten van netwerkbeheer en administratie. Draadloze technologie is de tweede centrale pijler binnen Connected Communities. Een draadloos netwerk gecombineerd met mobiele toepassingen geeft gebruikers de vrijheid om vanaf vrijwel iedere locatie aangesloten te zijn op computernetwerken. Dit resulteert in een maximale flexibiliteit, productiviteit en efficiencyverbetering waardoor nieuwe impulsen voor samenwerking ontstaan. De derde pijler is beveiliging. Nu overheden steeds meer gebruikmaken van op IP gebaseerde technologieën neemt de noodzaak om netwerken te beveiligen tegen virussen, hackers en andere ongeautoriseerde gebruikers toe. Geïntegreerde beveiligingsoplossingen kunnen informatie van overheden én burgers beschermen, en risico's op netwerkuitval verminderen. Denk aan oplossingen zoals firewalls, Intrusion Detection Systems (IDS), authenticatieprotocollen, wireless local area network (WLAN) beveiliging en virtual private networks (VPN).

Aan de genoemde technologieën dient een breedbandinfrastructuur ten grondslag te liggen die toegankelijk is voor grote groepen gebruikers. Daarnaast is van belang dat ook een verandering plaatsvindt in de werkwijze van medewerkers. Ter illustratie: overheden kunnen burgers keuzevrijheid geven in hoe zij met hen willen communiceren op basis van deze nieuwe technologieën. Maar overheidsmedewerkers moeten dan wel in staat zijn om op een juiste manier met de van verschillende kanten ontvangen informatie om te gaan. Deze laatste bevinding wordt nog eens gestaafd door de recent verschenen studie, Net Impact 2004. Dit door Cisco geïnitieerde onderzoek onder Europese overheidsfunctionarissen toont bovendien aan dat door de juiste combinatie van technologie, human capital en vernieuwing van bedrijfsprocessen de Europese publieke sector een enorme productiviteitsslag kan maken en haar operationele kosten kan verlagen.* "Met de huidige afnemende budgetten en toenemende verwachtingen van burgers, zien regionale en locale overheden zich gesteld voor het klassieke dilemma om meer te doen met minder middelen", aldus Yvon Le Roux, vice-president Publieke Sector Cisco Systems EMEA. "Overheden die deze uitdaging goed aanpakken, doen dat via het verbeteren van hun bedrijfsprocessen met behulp van geïntegreerde, vooruitstrevende technologieën en zonder dat hun operationele kosten toenemen."

Een goed voorbeeld van een Connected Community is de Gemeente Almere, de snelst groeiende nieuwe stad van Europa. Almere neemt op dit moment het voortouw via een pilotproject in samenwerking met service provider UNET. In Almere zijn 1700 huishoudens en 500 bedrijven aangesloten op een hoogwaardig glasvezelnetwerk. Het doel is om op deze manier nieuwe online overheidsdiensten aan te bieden en aansluiting te realiseren met ziekenhuizen, openbare ordediensten en onderwijsinstellingen. "Ons doel is het creëren van gemiddeld 5000 banen per jaar", zegt burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma. "Wij geloven dat het aanbieden van hoogwaardige glasvezelnetwerken bedrijven aantrekt en impulsen geeft aan economische ontwikkeling. Wij geloven ook dat dit initiatief leidt tot hogere sociale betrokkenheid bij de gemeente, door burgers betere toegang te verlenen tot onze dienstverlening."

Tot andere voorbeelden van 'Connected Communities' behoort onder meer de Engelse stad Westminster. In deze gemeente loopt een pilotproject waarbij beveiligingscamera's en geluidsmonitoring-apparatuur beschikbaar zijn via een draadloos netwerk. De voordelen hiervan zijn onder meer dat camera's en apparatuur snel verplaatst of vervangen kunnen worden, terwijl kosten laag blijven. De gebruikte technologie kan op korte termijn worden ingezet voor het volledige aanbod van gemeentelijke diensten. Een ander voorbeeld is de Italiaanse regio Lombardije. Deze sluit alle overheidsinstellingen aan op één netwerk en creëert een 'virtual private network', dat gebruikmaakt van de publieke telecommunicatie-infrastructuur om afzonderlijke locaties te verbinden. Dit houdt in dat ziekenhuizen, politiebureaus, bibliotheken en lokale gezondheidsinstellingen alle toegang hebben tot dezelfde informatie, waardoor een effectieve dienstverlening wordt gerealiseerd.


* Voor meer informatie over Net Impact 2004: From Connectivity to Productivity , kunt u terecht op www.netimpactstudy.com.

Over Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO), wereldwijd leider op het gebied van netwerkoplossingen voor internet, viert dit jaar dat het bedrijf zich al 20 jaar inzet voor technologische innovatie, een leidende positie in de bedrijfstak heeft en maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog op de agenda heeft staan. Cisco Systems International BV, eigendom van Cisco Systems Inc., is de leverancier voor Cisco apparatuur in Europa. Meer informatie is beschikbaar via cisco.nl en het internationale laatste nieuws vindt u in de Cisco Newsroom.

Cisco, Cisco IOS, Cisco Systems en het Cisco Systems logo zijn geregistreerde handelsmerken van Cisco Systems Inc. en/of haar werkmaatschappijen in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken beschreven in dit document zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onderstaande personen.

Karin van Geelen
Cisco Systems
PR Manager
tel: 020-357 34 12
kgeelen@cisco.com
http://www.cisco.nl

Cisco Persdesk
Winkelman en Van Hessen
tel: 070-416 16 59
ciscosystems@winkelmanenvanhessen.nl