Port of Rotterdam

Rekenkamer Rotterdam: Eerste signalen over garanties onderschat 26-10-2004 16:30:00

26-10-2004

Het College van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam heeft de eerste signalen over garanties door de toenmalige directeur van het Havenbedrijf aan de RDM groep onderschat. Dat schrijft de Rekenkamer Rotterdam in het vandaag verschenen rapport âTussen borg en zorgâ naar de vermeende garanties die het Havenbedrijf tussen 2002 en 2004 heeft verstrekt tot een bedrag van 183 miljoen.

De Rekenkamer heeft vastgesteld dat al op 17 oktober 2002 topambtenaren van het Havenbedrijf een als concreet te bestempelen aanwijzing ontvingen over het bestaan van een garantie. In het vorige week uitgebrachte rapport van B&W staat dat topambtenaren van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR) door een bank werden geïnformeerd over een reeds ondertekende garantie door de directeur van het havenbedrijf. Daarnaar gevraagd zei de directeur van het Havenbedrijf dat âhet niet meer aan de orde â was. Uit het onderzoek van de Rekenkamer Rotterdam blijkt dat deze volgorde onjuist is. In werkelijkheid was er eerst sprake van de ontkennende mededeling van de directeur. Een dag later deelde de betrokken bank mee dat het contract reeds was getekend.

Een tweede signaal staat als volgt in het rapport van het College. In oktober 2003 werd de Bestuursdienst van de Gemeente Rotterdam door het ministerie van Defensie geïnformeerd over een gerucht. Er zou sprake zijn van een garantie door het GHR aan een bank ten behoeve van een banklening aan een RDM- bedrijf. Een onderzoek daarnaar en navraag bij de directeur van het Havenbedrijf leverde niets op.

De Rekenkamer Rotterdam heeft echter vastgesteld dat het zogenoemde gerucht als een concrete aanwijzing viel aan te merken. Immers: Defensie deelde aan een topambtenaar van de Bestuursdienst mee dat door de Commerz bank een lening was verstrekt van euro 25 miljoen aan de RDM met de vraag of het Havenbedrijf zich hiervoor garant had gesteld.

De Rekenkamer Rotterdam heeft het onderzoek in zeer korte tijd uitgevoerd en daarbij keuzes gemaakt. Over de juridische aspecten in het rapport heeft de Rekenkamer Rotterdam geen standpunt ingenomen. Overigens heeft de Rekenkamer Rotterdam vastgesteld dat de financiële risicoâs en verkregen zekerheden zoals opgenomen in het rapport van het College grotendeels juist en volledig zijn weergegeven.