Provincie Utrecht

Persbericht

Hoorzitting baggerberging Amersfoort

19-10-2004
Op dinsdag 26 oktober vindt er een hoorzitting plaats over de vergunningen die provincie Utrecht en Waterschap Vallei & Eem willen afgeven aan de firma Smink Afvalwerking B.V. voor de beoogde baggerberging Zevenhuizen in Amersfoort. Het ontwerpbesluit voor de vergunningen ligt vanaf 15 oktober tot 11 november ter inzage op het provinciehuis, bij Waterschap Vallei & Eem en bij de gemeenten Amersfoort, Nijkerk en Bunschoten.

Het ontwerpbesluit voor de vergunningen houdt in dat de provincie en het waterschap akkoord gaan met een door de firma Smink geëxploiteerde baggerberging van 2 miljoen kubieke meter. De bagger wordt dan gestort in een omkaderd putdepot. Aan de vergunningen worden voorschriften verbonden om verschillende aspecten van het milieu te beschermen, zoals het afvangen van verontreinigingen via een ringsloot.

Smink Afvalverwerking B.V. heeft het Waterschap Vallei & Eem en de provincie Utrecht om vergunningen gevraagd op het gebied van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren, de Keur, de Wet milieubeheer en de Grondwaterwet. Deze vergunningen zijn aangevraagd vanwege de uitbreiding van de bestaande inrichting met de beoogde baggerberging.

De provincie is bevoegd gezag voor de vergunningen die te maken hebben met de Wet milieubeheer (Wm) en de Grondwaterwet (Gww). De besluiten over aanvragen die te maken hebben met de Wet verontreiniging oppervlaktewateren en de Keur worden door het bestuur van Waterschap Vallei & Eem genomen.

Milieueffectrapportage
Eerder heeft de firma Smink al een milieueffectrapportage (MER) gemaakt voor de baggerberging. In het MER wordt beschreven wat de firma Smink van plan is te gaan ondernemen, welke varianten mogelijk zijn met betrekking tot de uitvoering van het depot en wat de effecten op het milieu zijn van een baggerberging bij Zevenhuizen. Over het MER is in april 2004 een hoorzitting georganiseerd.

Zoeken naar alternatieven
Tegelijk met dit lopende traject van vergunningverlening zoekt de provincie samen met de gemeente Amersfoort actief naar alternatieven voor de baggerberging. Deze zoektocht gaat door totdat de eerste vergunning (waarvan dus nu het ontwerp ter inzage ligt) voor de baggerberging Zevenhuizen is vastgesteld.

De hoorzitting begint om 20.00 uu r,dezaalisopenvanaf19.30uur. Locatie: zalencentrum Houtrust, Heideweg 23 te Hooglanderveen.

Laatst gewijzigd op 10/19/2004 03:33:17 PM. Paginabeheer: Jeroen.van.Houten@provincie-utrecht.nl