VGZ ZORGVERZEKERAAR U.A.

Bonus voor goed presterende ziekenhuizen

Zorgverzekeraar VGZ reikte vandaag een financiële bonus uit aan vier (Zuidnederlandse) ziekenhuizen. Het gaat om twee topklinische ziekenhuizen en twee algemene ziekenhuizen. De bonus is gebaseerd op een aantal prestatie-indicatoren zoals die zijn vastgelegd in de prestatiecontracten over het jaar 2003. De bonus is afhankelijk van het percentage VGZ-verzekerden en ligt per ziekenhuis tussen de 70 en de 80.000 euro. De bonussen stimuleren de ziekenhuizen tot kwalitatief hoogstaande zorg die doelmatig en toegankelijk is.

De vijftien prestatie-indicatoren waarop de kwaliteit van de ziekenhuiszorg wordt gemeten, variëren van 'klanttevredenheid' en 'wachttijden' tot het voorkomen van decubitus en wondinfectie. Op de dertien indicatoren kan een ziekenhuis punten scoren. Het totaalresultaat gaf in iedere genoemde categorie twee 'toppers':

In de categorie Topklinische Ziekenhuizen:

1. Het Catharina-ziekenhuis Eindhoven

2. Het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

In de categorie Algemene Ziekenhuizen:

1. Het TweeSteden ziekenhuis Tilburg

2. Het Maasziekenhuis Pantein Boxmeer

In totaal ging het om een vergelijk tussen alle ziekenhuizen waar VGZ als marktleider aan tafel zit. Dat zijn negen algemene ziekenhuizen en vier topklinische ziekenhuizen, allemaal gelegen in het zuiden van het land.

Zakelijk
VGZ begon vorig jaar met deze prestatiecontracten als één van de manieren om meer resultaatgerichte en zakelijke afspraken met de aanbieders van zorg te maken; inclusief garanties op de levering van zorg én de kwaliteit daarvan. Uiteindelijke gaat het VGZ om het belang van haar verzekerden. Voor de verzekerde, de patiënt, moet de zorgverzekeraar een betrouwbare gids zijn die kwaliteit en toegankelijkheid bewaakt. VGZ ziet de zorgaanbieder als een onmisbare sparringpartner waarbij 'het gezamenlijk leren' centraal staat.