Nieuw-Vlaamse Alliantie


Bart De Wever stelt bijkomende vragen over transfers (26/10/04)

Dinsdagnamiddag stelde Bart De Wever bijkomende vragen aan minister-president Leterme over de ABAFIM-studie die de transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel berekende.

Vorige week maakte De Wever bekend dat de studie wees op een jaarlijkse transfer van 6,6 miljard euro. Aangevuld met de transfers via o.m. de afbetaling van de staatsschuld, bereikte de geldstroom van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel in 2003 een recordhoogte van meer dan 11 miljard euro.

In zijn antwoord liet minister-president Leterme weten in te gaan op de vraag van de N-VA om te zorgen voor een permanente monitoring van de geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel. Deze opdracht wordt toevertrouwd aan ABAFIM, de administratie die ook de initiële studie opstelde.

Om zinloos gediscussieer over de resultaten van de studie te voorkomen, houdt de minister-president vast aan een validering van de cijfers. De resultaten hiervan zullen binnen enkele maanden beschikbaar zijn. Hiermee komt de minister-president tegemoet aan een suggestie die Kris Van Dijck een half jaar geleden al deed aan toenmalig minister-president Bart Somers.

Tot slot bevestigde de minister-president dat hij de resultaten van de studie zal aankaarten op het Forum. Hij zal specifiek aandacht vragen voor de verschillende toepassingen van de federale wetgeving (RVA, gezondheidszorg, arbeidsmarkt, ) omdat deze aanleiding geven tot niet te verantwoorden geldstromen. Federale loyauteit betekent immers dat een wet op precies dezelfde wijze wordt toegepast boven en onder de taalgrens.

De N-VA blijft dit dossier op de voet volgen en zal met haar Vlaamse coalitiepartners afspraken maken om, in uitvoering van het Vlaams regeerakkoord, deze geldstromen om te buigen naar een objectieve en transparante solidariteit.

Het volledige transferdossier kan u vinden door hier te klikken.

Auteur:
algemeen voorzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be