Ingezonden persbericht


Stichting social image I.S.M. RTV Utrecht

persbericht / uitnodiging Utrecht 26 oktober 2004

Première filmproject '26.000 Gezichten'

Wij nodigen u uit voor de landelijke lancering van het filmproject '26.000 gezichten' op 16 november a.s. van 14.00 tot 17.00 uur in de kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. Ruim 90 filmregisseurs geven de komende jaren met korte filmportretten op TV een gezicht aan de asielzoekers die al vijf jaar of langer in Nederland verblijven en nu toch dreigen te worden uitgezet. Bedenker van het concept is Hedda van Gennep, éminence grise van de documentaire filmmakerij en zelf als kind geconfronteerd met de harde werkelijkheid van oorlog en vervolging.

Op de officiële bijeenkomst in Vredenburg gaan de eerste achttien korte films van elk twee minuten in première, gemaakt door een keur van regisseurs. De makers en gefilmde hoofdpersonen zullen aanwezig zijn. Tevens is er een forumdiscussie over de wijze waarop asielzoekers door de TV worden weergegeven en de vraag wat de rol van de openbare omroepen is bij het aansnijden van dit soort onderwerpen, onder het motto: 'humanitaire missie of politiek debat'. Onder aanvoering van de netcoördinator van Net 3 zullen TV-bazen hun degens kruisen met woordvoerders uit de wereld van vluchtelingen.

Aansluitend op deze dag wordt de serie van achttien films vertoond door de regionale omroep RTV Utrecht en het Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam, met een frekwentie van één per dag. De VPRO zal rond het IDFA ook een aantal korte films uitzenden. De productie van deze eerste serie is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Stichting DOEN. Meer informatie over het project is vanaf 16 november beschikbaar via de website www.26000gezichten.nl.

Vier bijlagen: 1. projectplan, 2. lijst makers van de eerste serie films, 3. bij het project aangesloten filmmakers en producenten, 4. leden Comité van Aanbeveling

Voor meer persinformatie: Joost Bosland (Stichting Social Image), Bekkerstraat 82, 3572 SK Utrecht, t: 030 2381141, m: 06 10641874, e: joostbosland@wanadoo.nl