Gemeente Breda

Educatief programma Afvalservice succesvol

AfvalactieDeVlier_gr.jpg

'Troep', het educatieve programma van Afvalservice van de gemeente voor het Bredase basisonderwijs is een succes. Op dit moment hebben ruim vijftien basisscholen deelgenomen aan het project.

Troep is ook ingezet bij een aantal kinderdagverblijven, een straatspeeldag en tijdens een opruimactie in Westeinde. Vanuit een aantal andere steden in Nederland is belangstelling getoond voor het educatieve lespakket.

Afvalservice heeft het lespakket Troep in het eerste halfjaar van 2004 ontwikkeld. In het tweede halfjaar van 2004 is het pakket uitgezet. De leerlingen maken in het lespakket kennis met alle aspecten van afval en afval verwijderen: van het ontstaan van afval tot aan de verwerking. Basisscholen in Breda kunnen gratis gebruik maken van dit aanbod van Afvalservice. De herkenbaarheid van de vuilnisman en afval in huis biedt volop kansen voor educatie. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een meerderheid van de leerkrachten en de leerlingen in het basisonderwijs het omgaan met afval een interessant onderwerp vindt. The thema afval is bovendien in een aantal kerndoelen van het onderwijs opgenomen en daarmee verplichte kost. Afvalservice laat vooral de praktijk zien. Troep geeft informatie op een aantrekkelijke manier met veelal een creatieve verwerking van de lesstof.

Bouwpakket

Troep is eigenlijk een bouwpakket. Leerkrachten kunnen naar keuze een half uur aan het project besteden. Het is echter ook mogelijk het geheel uit te breiden tot een complete werkweek voor de hele school. Op die manier kunnen scholen het programma opbouwen op een manier die past binnen de werkwijze van de school.

De verrijking van de lesstof vervangt delen uit de lesmethodes die op scholen worden gebruikt. Spelenderwijs leren de leerlingen over zaken als de kringloop, hergebruik en over de manier waarop afval wordt ingezameld en verwerkt.

Bijzondere activiteiten

De lespakketten bestaan uit onder meer een handleiding voor de leraar, een werkblad voor de leerlingen en een knutselplaat. De lessen zijn uit te breiden met bijvoorbeeld een bezoek van de vuilnisman met zijn vuilniswagen op school, een bezoek aan het milieustation, een gastles door een medewerker van de afdeling Natuur en Milieu Educatie, leskisten over afval, een afvalganzenbord en een bezoek aan het Milieu Educatief Centrum. Verder krijgen de basisscholen die meedoen aan het project een pakket om de klaslokalen een extra feestelijk afvaltintje te geven. Op deze manier kan iedere basisschool zijn eigen unieke lespakket samenstellen.

Breda, 26 oktober 2004