Politie Noord-Holland-Noord

Alkmaar en omgeving, woensdag 27 oktober

Alkmaar 27-10-2004 - 15.00 uur

Verkeerscontroles

Heiloo, dinsdag 26 oktober 2004.

Dinsdag werden op verschillende wegen in Heiloo verkeerscontroles gehouden. Op de Ypesteinerlaan werd een snelheidscontrole gehouden. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. Een onbekend aantal voertuigen passeerden het meetpunt. Twee bestuurders reden te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 70 km/u. Daarnaast werden nog 8 bekeuringen uitgeschreven voor verschillende andere overtredingen.

Op de Westerweg en de Kennemerstraatweg werden bromfietscontroles gehouden. Er 25 bromfietsen gecontroleerd. In elf gevallen bleek de constructiesnelheid te hoog te zijn. Twee bromfietsers hadden geen verzekering voor hun bromfiets afgesloten en één bestuurder was niet in het bezit van een bromfietscertificaat.

Tenslotte werd op de Kennemerstraatweg ter hoogte van de Kerkelaan een algemene controle gehouden. Tijdens deze controle werden 19 autobestuurders bekeurd omdat zij geen veiligheidsgordel droegen. Eén bromfietser reed zonder helm en kreeg eveneens een bekeuring.

Getuigen gezocht van ernstige mishandeling afgelopen weekend

Alkmaar, woensdag 28 oktober 2004.

De politie is op zoek naar getuigen van een ernstige mishandeling die afgelopen weekend, in de nacht van vrijdag op zaterdag (23 oktober) heeft plaatsgevonden. Een 21-jarige man uit Alkmaar en zijn eveneens uit Alkmaar komende 20-jarige vriend zijn zonder aanleiding mishandeld door een groep mannen op de Koningsweg rond 02.20 uur. Het tweetal werd opeens belaagd door een groep van ongeveer 10 tot 15 blanke mannen in de leeftijd van 17 tot 20 jaar oud. Daarbij zijn ze geschopt en geslagen. Het 21-jarige slachtoffer liep daardoor een gebroken enkel op, blauwe plekken, schaafwonden en een blauw oog. Zijn vriend liep beurse plekken op over zijn lichaam. De groep mannen verdween na de lafhartige mishandeling in de richting van de Paardenmarkt. Met name een taxichauffeur die even voor de mishandeling op de Gedempte Nieuwesloot heeft ingegrepen, wordt verzocht contact op te nemen met de recherche in Alkmaar, telefoonnummer: 0900 - 8844 (lokaal tarief).

Verlichtingscontrole

Alkmaar, dinsdag 26 oktober 2004.

Nu de avonden langer worden neemt de controle op het voeren van de juiste verlichting toe. Dinsdagavond werd een dergelijke controle gehouden op de Frieseweg en Friesebrug. Tijdens deze controle werden 22 overtredingen geconstateerd. Opvallend daarbij was dat van de overgrote meerderheid, namelijk 18 stuks, zowel het voor als het achterlicht niet werkten.

Dergelijke controles zullen in de aankomende worden geïntensiveerd.

Man aangehouden op verdenking van minstens zeven brandstichtingen in Oudorp

Alkmaar, woensdag 27 oktober 2004.

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie een 19-jarige man uit Alkmaar aangehouden die wordt verdacht van het plegen van minstens zeven branden in de omgeving van Oudorp.

In de nacht van 5 op 6 september zijn er brandstichtingen geweest bij een schuurtje van een kinderdagverblijf aan de Dintelstraat en bij een school aan de Munnikenweg. Direct hierop is de recherche een onderzoek gestart. Op 9 oktober waren er wederom drie branden op een avond. Een auto in de Geulstraat, een schutting aan de Rammekens en een schuur aan de Sonnenburg werden hierbij in de brand gestoken. Agenten die ter plaatse waren gekomen noteerden deze avond al een naam van een man die erg verward overkwam. De recherche besloot de man extra in de gaten te houden.

Afgelopen weekend hebben er in de nacht van vrijdag op zaterdag 23 oktober wederom twee branden gewoed in Oudorp, daarbij zijn er twee schuren aan de Pijnssen verwoest en twee autos die op de Dommelstraat geparkeerd stonden. Er zijn direct meerdere agenten ter plaatse gekomen die een buurtonderzoek instelden. In een steeg in de buurt van de branden vond een van de agenten een brandende lege kinderwagen. Even verderop, in de Lekstraat, kon de verdachte 19-jarige man worden aangehouden. De man is inmiddels gehoord en heeft een aantal van de branden in Oudorp bekend. Het onderzoek loopt nog.

Huis beveiligen met mobiele telefoon

Alkmaar, woensdag 27 oktober 2004.

Je huis beveiligen met je mobiele telefoon. Dit is de laatste ontwikkeling voor het beveiligen van woningen, die voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen® (PKVW).

Het nieuwe PKVW-alarmsysteem is ideaal voor gezinnen met huisdieren of kinderen, omdat het de politie of het particuliere beveiligingsbedrijf niet nodeloos alarmeert. Bij onraad maakt het systeem via een mobiele telefoon contact met de bewoner die van huis is, de buren of een familielid. Deze kan direct meeluisteren, via een ingebouwde babyfoonfunctie en kan daardoor nagaan wat er precies aan de hand is en eventueel een kijkje nemen en/of de politie waarschuwen als dit nodig is. Het PKVW-alarmsysteem is eenvoudig te installeren zonder hak- of breekwerk en kent geen abonnementskosten voor een alarmcentrale. Naast een inbraakalarm functioneert het systeem ook als brandalarm en alarm voor hulpoproepen van personen in huis.

Het afgelopen jaar, tijdens de proeffase, bleek het alarmsysteem goed te werken. Het alarmsysteem is een aanvulling op een goed beveiligd huis. Dus: eerst je huis op slot en als er dan toch een inbreker naar binnen wil: het PKVW-alarmsysteem waarschuwt. Het alarmsysteem Politiekeurmerk Veilig Wonen® is een gebruiksvriendelijk en betaalbaar alarmsysteem. Het alarmsysteem Politiekeurmerk Veilig Wonen® is een nieuwe manier van het beveiligen van je woning die gebruik maakt van eenvoudige technische mogelijkheden. Het alarmsysteem is alleen verkrijgbaar bij de geselecteerde PKVW-alarminstallateurs.

Op donderdag 28 oktober reikt Hans t Hoen, politiecoördinator veilig wonen Noord-Holland Noord, het eerste certificaat Veilig wonen met PKVW-alarm in Nederland uit aan een bewoonster uit Alkmaar.

Het beheerinstituut Politiekeurmerk Veilig Wonen® in Houten ondersteunt, coördineert en begeleidt de inzet van het keurmerk in heel Nederland. Het beheerinstituut zorgt ervoor dat partijen bij elkaar komen en eventueel samen plannen maken of ontwikkelingen afstemmen. Op deze wijze zorgt het beheerinstituut ervoor dat het keurmerk overal in Nederland op vergelijkbare wijze wordt toegepast.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen® is een relatief eenvoudige manier om je huis te beveiligen tegen inbraak. De kans dat iemand ongezien binnenkomt neemt af met 95%. Daarnaast vermindert de kans op fietsen- en autodiefstal, graffiti en vandalisme. Een geruststellende gedachte.