Bve Raad



Bve sector massaal aanwezig in de Tweede Kamer

Dinsdagavond 26 oktober: een bomvolle Thorbeckezaal, zeven CvB-voorzitters, de voorzitter van de Bve Raad en zes kamerleden. In deze setting vond een ronde-tafel-gesprek plaats van de Vaste Kamercommissie Onderwijs over de gevolgen voor de ROCs van bezuinigingen op de budgetten voor educatie en inburgering.

Margo Vliegenthart verzorgde de aftrap met een presentatie waarin zij helder en duidelijk aangaf waar de problemen liggen. Een opeenstapeling van maatregelen, onzekerheid over beschikbare budgetten voor 2005 en onduidelijkheid wanneer wijzigingen worden ingevoerd, noodzaken de ROCs om nu maatregelen te nemen. Zij deed een klemmend beroep op de kamerleden, om op korte termijn een einde te maken aan de onzekere situatie waarin de ROCs op dit moment verkeren.

De voorzitters van de Colleges van Bestuur van 7 ROCs (ROC van Amsterdam, Mondriaan, ROC Midden Nederland, Noorderpoort, ROC Twente, Zadkine en Albeda College) gaven vanuit hun eigen specifieke situatie aan dat zij niet anders kunnen dan uiterst vervelende maatregelen aankondigen. Wij moeten anticiperen op wat ons staat te wachten. Als we dat niet doen dan verwijt u ons over een jaar dat we niks hebben gedaan, zo zei één van hen. Ook werd aandacht gevraagd voor de onzekere positie waarin de deelnemers verkeren.

De kamerleden, helaas ontbrak een vertegenwoordiger van de VVD, weten nu van de hoed en de rand. Of dit leidt tot bijstelling van de plannen moet worden afgewacht. De behandeling van de begrotingen van Onderwijs en van Justitie volgende week in de Tweede Kamer moeten meer duidelijkheid op dit punt geven.

Download presentatie Margo Vliegenthart (ppt. 57 kb)