Deltion College


Groen licht voor nieuwe MBO opleiding Artiest bij Deltion!

Onlangs is bekend geworden dat de spiksplinternieuwe opleiding MBO Artiest van het Deltion College groen licht heeft gekregen van het Ministerie van OC&W om van start te gaan.

Na jaren van marktonderzoek en gesprekken met werkgevers uit de kunst- en cultuurbranche is gebleken dat er behoefte is aan een breed opgeleide MBO artiest voor de culturele sector. Dit heeft geleid tot de definiëring van het beroep Artiest met vier differentiaties: muzikant/sounddesigner, musicalartiest, danser en acteur/entertainer. Het werkveld voor deze afgestudeerde artiest is ruim te interpreteren; van onder meer diverse podia, in zowel het professionele- als amateurcircuit, evenementen (beurzen, festivals) tot pretparken en recreatiecentra.

Uniek

Het unieke is dat het nieuwe beroep maar op drie ROC's in Nederland mag starten: in Amsterdam, Rotterdam en Zwolle. Het Deltion College heeft, samen met de twee andere ROC's, een officiële proeftuinstatus verworven om het nieuwe beroep `uit te testen'. Samen met deze twee ROC's vormt het Deltion College een `consortium'. De betekenis ervan is dat er een inhoudelijke kruisbestuiving is afgesproken: werkgroepen van elk ROC zullen elkaar in het proeftuinjaar ontmoeten om ervaringen en materiaal uit te wisselen.

Het nieuwe beroep en de nieuwe opleiding is voor de VMBO-leerling dé oplossing voor een `gat' dat er bestond tussen het VMBO en het HBO. Hoe blij zij er ook mee zijn: er is ook de nodige scepsis over deze opleiding. De markt voor de HBO-opgeleiden, die niet ruim is, komt er door onder druk te staan, zo menen vertegenwoordigers van HBO-instellingen. De toekomst zal uitwijzen of het MBO beroep Artiest in een groeiende behoefte voorziet, zoals diverse onderzoeken uitwijzen.

Het Deltion College is blij met de proeftuin, die binnen de opleiding Kunst & Cultuur verder vormgegeven zal worden. In nauwe relatie met het werkveld en de branche zal de inhoud en toetsing van de nieuwe opleiding worden ontwikkeld. Het wordt een spannende, maar inspirerende tijd!

Datum: 26-10-2004