Rechtspraak - landelijke actualiteiten


Acht jaar gevangenisstraf voor doden vader van ex-vriendin

's-Hertogenbosch, 26 oktober 2004 - De man die op 20 februari 2003 de vader van zijn ex-vriendin met messteken om het leven bracht, is vandaag door het gerechtshof veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor doodslag. Bij de rechtbank was aan hem een gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd. Het hof achtte moord - na kalm beraad en rustig overleg - niet bewezen.

Het hof rekent de verdachte vooral aan dat:

- hij het slachtoffer in zijn eigen huis, na hem te hebben achtervolgd, door het toebrengen van meerdere messteken van het leven heeft beroofd;

- door de gruwelijke gebeurtenis, vrijwel voor de ogen van zijn ex-vriendin en haar zusje, het verlies voor de familie van het slachtoffer des te schokkender is en het verdriet des te moeilijker te dragen.
Dit wordt nog versterkt door het feit dat verdachte zoals blijkt uit het onderzoek ter terechtzitting meer bezig is met zijn eigen toekomst, dan dat hij doet blijken van berouw of besef van wat hij de nabestaanden heeft aangedaan, of van enig medeleven met de nabestaanden. Daar komt nog bij dat verdachte zijn ex-vriendin mishandeld heeft. Ook dat was een traumatische ervaring voor haar. Tijdens de behandeling in hoger beroep is uitgebreid gesproken over de mate van toerekeningsvatbaarheid van verdachte; hiertoe zijn ook verschillende deskundigen gehoord. Het hof acht verdachte slechts in lichte mate ontoerekeningsvatbaar. Het beroep van de raadsman op het ontbreken van opzet, dan wel op psychische overmacht vanwege de bijzondere toestand waarin verdachte zou hebben verkeerd, wordt door het hof verworpen.

LJ Nummer

AR4567