Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Landelijk Bureau ter Bestrijding van Postbus 90801 2509 LV Den Haag Rassendiscriminatie Anna van Hannoverstraat 4 H. Fermina Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 Schaatsbaan 51
3013 AR ROTTERDAM

Uw brief Ons kenmerk
7 september 2004 AVB/VDB/04 64031

Onderwerp Datum
Verzoek tot het expliciet opnemen van 26 oktober 2004
discriminatie in de
Arbeidsomstandighedenwet

Geachte heer Fermina,

Ik heb kennis genomen van uw brief met daarin de suggestie om de
Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) eventueel uit te breiden met een bepaling over `discriminatie'. Het opnemen van een artikel in de Arbowet ter voorkoming van discriminatie acht ik echter niet opportuun.
De ontwikkeling en implementatie van de `gelijke behandeling` regelgeving, waarmee u ongetwijfeld vertrouwd bent, bieden naar mijn mening de nodige impulsen en mogelijkheden om op de arbeidsmarkt en op de werkvloer zorg aan het voorkomen van discriminatie te besteden.

Discriminatie is ook een mentaliteitskwestie, waarbij groepen burgers elkaar onvoldoende accepteren. Ik denk dat dit proces van acceptatie beter gestimuleerd wordt door (algemene) bewustmakingscampagnes, -acties en projecten via diverse kanalen (bijv. Project Ruim Baan voor Minderheden), dan door (nog) meer regelgeving. In dit kader is het verheugend om te zien, dat uiteenlopende maatschappelijke organisaties hun verantwoordelijkheid oppakken en dat er initiatieven zijn ontwikkeld om discriminatie aan te pakken. Een goed voorbeeld van zo'n actie is het onderzoek van de FNV en die van uw organisatie `Op weg naar een werkvloer zonder racisme', met de daaropvolgende presentatie voor de pers en brede verspreiding van het rapport. Maar ook informatie over de aanpak van discriminatie op de werkvloer, zoals regelmatig te vinden is in de media en in de vakbladen reken ik daartoe, evenals voorlichting tijdens symposia en studiedagen. Dit betekent, dat ik, in tegenstelling tot wat u schrijft, in de SER- adviesaanvraag ook niet zal pleiten voor aanvulling van de Arbowet met een bepaling over `pesten op het werk'.

In het kader van de implementatie van de Europese gelijke behandelingsrichtlijn 2002/73 is een voorlichtingscampagne gepland in 2005. De maatschappelijke discussie die hiermee gepaard gaat zal ertoe leiden dat het thema discriminatie vanuit diverse invalshoeken en voor een zeer breed publiek zal worden belicht. Het zal bijdragen aan de bewustwording over een aanpak van discriminatie in de maatschappij en op de werkvloer.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

2

(H.A.L. van Hoof)