Gemeente 's-Hertogenbosch

21-10-2004

Herdenking 60 jarige bevrijding 's-Hertogenbosch

In de laatste week van oktober herdenkt 's-Hertogenbosch haar zestigjarige bevrijding. De Stichting October 1944 's-Hertogenbosch verzorgt elk jaar, in samenwerking met het stadsbestuur van 's-Hertogenbosch, deze herdenkingsplechtigheden. In dit lustrumjaar wordt hieraan extra aandacht besteed, met als overkoepelend thema 'Vrijheid Toen en Nu'.

Als officieuze start van de herdenkingsactiviteiten vindt op dinsdagavond 26 oktober de thema-avond 'Vrijheid Toen en Nu' plaats in de raadzaal van het Bestuurscentrum (naast het Stadhuis). Tijdens deze avond wordt de bezoeker meegenomen naar de vrijheid van toen: een schets van de feitelijke gebeurtenissen van de bevrijdingslag rond 's-Hertogenbosch, de beleving van één van de Britse bevrijders en het verhaal van de dochter van een alhier gesneuvelde Britse luitenant. Eveneens wordt
De vrijheid van nu belicht met bijdragen van de werkgroep Herkenning (kinderen van foute ouders), de Bossche luitenant-kolonel D. Couvee, die gediend heeft in Irak en een afsluitend betoog van oud minister van defensie B. Stemerdink, met de vraag wat we geleerd hebben van deze zwarte episode uit de geschiedenis. Een panelgesprek, met inleiders en jongeren van het Rodenborchcollege (Rosmalen) en Sint-Janslyceum ('s-Hertogenbosch) sluit de avond, onder voorzitterschap van oud-bestuurder Joke van der Beek, af. De toegang is gratis.

Woensdag 27 oktober
Op woensdag 27 oktober vindt om 11.30 uur de plechtige herdenking bij het Verzetsmonument (Hekellaan) plaats, gevolgd door de plechtige herdenking om 12.00 uur bij het Welsh Division Memorial (Aartshertogenlaan). 's Avonds om 20.00 uur bent u welkom bij het Bevrijdingsconcert, verzorgd in de Grote Kerk (Kerkplein).

Donderdag 28 oktober
Op donderdag 28 oktober vindt om 11.00 uur de oecumenische kerkdienst in de Sint-Janskathedraal plaats, gevolgd door een parade van de Sint-Janskathedraal naar Stadhuis (12.00 uur). Aan deze parade nemen de bevrijders, authentieke voertuigen en muziekkorpsen deel. Op vrijdag 29 oktober vindt in het Theater aan de Parade het feestelijke slotprogramma 'Tribute to our Liberators' plaats, waarvoor kaarten te koop zijn bij het Theater aan de Parade.

Voor het totale programma rond de herdenking van de bevrijding van 's-Hertogenbosch verwijzen we u naar de site van de uitvoerende Stichting October 1944 's-Hertogenbosch:
www.october1944s-hertogenbosch.nl. Het programma (Nederlands- of Engelstalig) is eveneens verkrijgbaar bij het VVV-kantoor.