Ingezonden persbericht


oktober 2004

NEDERLAND MARITIEM LAND
DUTCH MARITIME NETWORK
PRESS RELEASE

Economische Betekenis Maritieme Cluster in Zuid-Holland

De economische betekenis van de maritieme cluster in de provincie Zuid-Holland is groot. Bijna 50% van de activiteiten van de Nederlandse maritieme cluster wordt uitgevoerd binnen de provincie. De haven van Rotterdam neemt daarbij een centrale plek in; maar het gezamenlijk belang van de overige sectoren overstijgt het belang van de haven in de cluster. Dit is de strekking van een studie die door Policy Research Corporation in opdracht van Stichting Nederland Maritiem Land en het Havenbedrijf Rotterdam N.V. is uitgevoerd en die zojuist is afgerond. De studie is op 26 oktober aangeboden aan de heer F.J. Lavooij, voorzitter van de Kamer van Koophandel Rotterdam.

De conclusies zijn gebaseerd op nadere analyse van het datamateriaal dat door Policy Research voor de Nederland Maritiem Land studie "De Nederlandse Maritieme Cluster" is verzameld. Ook is gebruik gemaakt van verdere provinciale informatiebronnen. Rotterdamse Haven Beeldbepalend
30% van de directe maritieme werkgelegenheid in de provincie Zuid-Holland en 40% van de productiewaarde kan direct geassocieerd worden met de Rotterdamse haven. De haven is dus terecht beeldbepalend voor de cluster. Toch zijn er nog andere belangrijke maritieme sectoren in de provincie, zoals offshore, toeleveranciers en dienstverleners, etc. die tezamen een belang van 60-70% van de Zuid-Hollandse maritieme cluster vormen. De waterbouwsector kent een grote concentratie in het Drechtsteden-gebied. Dertig van de vijftig maritieme Leader Firms zijn in Zuid-Holland gehuisvest. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt op de as Gorinchem ­ Hoek van Holland. "Maak sterker waar Zuid-Holland goed in is"
"Het rapport schetst duidelijk de grote betekenis van de maritieme cluster in de provincie Zuid-Holland. Het gaat daarbij niet alleen om de Rotterdamse haven, maar om het hele pallet aan maritieme en daaraan verbonden activiteiten", aldus Frans Lavooij. "Een aantal maritieme sectoren staat onder zware druk van buitenlandse concurrentie, maar de cluster biedt ook kansen". Naar de mening van de KvK zou ook de overheid zich veel explicieter moeten inspannen voor de verbetering van de omstandigheden waarin de maritieme sectoren moeten opereren. Concrete provinciale of regionale aandacht op de maritieme cluster is daarbij gewenst, zoals bijvoorbeeld het project Shipping Valley in het Drechtstedengebied. Het gepresenteerde rapport geeft daar alle aanleiding toe.

NEDERLAND MARITIEM LAND
DUTCH MARITIME NETWORK

PRESS RELEASE

Frans Lavooij wijst met name op het behoud van goede vestigingsmogelijkheden voor de maritieme sectoren in de provincie Zuid-Holland, m.n. in het zuidelijk deel. In de Drechtsteden en de Rotterdamse regio staan de natte bedrijventerreinen onder grote druk van beleidsmakers en de politiek. Oprukkende woningbouw en het terugbrengen van milieuhinder-categorieën, waardoor maritieme bedrijven feitelijk worden uitgesloten, zijn op te veel plaatsen aan de orde. De KvK-voorzitter noemt dit een zeer zorgelijke ontwikkeling.
Meer focus op Cluster gewenst
De voorzitter van Stichting Nederland Maritiem Land, prof.dr.ir. N. Wijnolst, meent dat meer focus op de cluster op zijn plaats is. "Nadat zowel door het Innovatieplatform in de `sleutelgebieden' aanpak, als in de onlangs gepubliceerde Industriebrief van het Kabinet de maritieme cluster als een sterk technologisch cluster met innovatiepotentie is neer- gezet, is het aan betrokkenen om kansen te realiseren. Zowel landelijk ­ waarbij Wijnolst verwijst naar de Rondetafel Conferentie Maritieme Cluster op 27 oktober ­ als regionaal."

Economische Betekenis Maritieme Cluster in Zuid-Holland 2002

Bedragen in mio Direct Indirect Totaal

Productiewaarde 9.390 2.850 12.240 Toegevoegde waarde 5.030 1.510 6.540

Werkgelegenheid (in personen) 63.960 23.430 87.390 Bestellen studie
"Economische Betekenis Maritieme Cluster in Zuid-Holland" is te bestellen bij Nederland Maritiem Land per fax: (010) 205 53 07 of per e-mail: info@dutch-maritime-network.nl. De studie is ook in Pdf formaat ter beschikking onder: forum.dutch-maritime-network.nl onder punt 2. Communicatie, E. Overige NML publicaties.

Informatie:
Stichting Nederland Maritiem Land
Drs. ir. H.P.L.M. Janssens
Tel. (010) 205 27 20

Stichting Nederland Maritiem Land netwerkt voor de gehele maritieme cluster: zeescheepvaart, scheepsbouw, maritieme toeleveringsindustrie, offshore, binnenvaart, natte waterbouw, havens, maritieme dienstverlening, visserij, Koninklijke Marine en watersportindustrie. Samen met de brancheorganisaties richt de Stichting zich op verbetering van het maritieme beleid in Nederland en op de verbetering van het imago van de cluster. Aandachtspunten van de Stichting zijn: Communicatie, Export, Innovatie en Maritieme Arbeidsmarkt en Onderwijs.
Het bestuur van de Stichting is samengesteld uit prominente personen uit de diverse maritieme sectoren, die op persoonlijke titel zitting hebben.


---- --