Verbond van Verzekeraars

Verzekeraars mogen afwijken van verbod op sekseonderscheid

Verzekeraars mogen bij de premieberekening van levensverzekeringen afwijken van het verbod op onderscheid tussen mannen en vrouwen, als ze kunnen aantonen dat het geslacht een bepalende factor is voor de inschatting van risicos. Dat is de belangrijkste uitkomst van het akkoord dat de Europese Raad van Ministers onlangs heeft bereikt over de Richtlijn gelijke behandeling bij de toegang tot en de levering van goederen en diensten.

In het oorspronkelijke richtlijnvoorstel, dat eind vorig jaar door de Europese Commissie werd ingediend, stond dat verzekeraars geen onderscheid meer mogen maken tussen mannen en vrouwen. Een flink aantal lidstaten bleek problemen te hebben met die bepaling, en ook het Verbond was tegen. In de Nederlandse Wet gelijke behandeling is namelijk expliciet een uitzondering opgenomen voor levensverzekeringsproducten, omdat juist het sekseverschil een onweerlegbaar onderscheid vormt bij verschillen in levensverwachting van mannen en vrouwen. Vrouwen leven statistisch gezien langer dan mannen. Bij de premieberekening van een brandverzekering heeft dat uiteraard geen consequenties, maar bij het afsluiten van een levensverzekering wel. Daar is de levensverwachting de bepalende factor om het risico in te schatten, aldus beleidsmedewerker Saskia Rijpma van het Verbond. Als je het onderscheid verbiedt, heeft dat dus aanzienlijke gevolgen, die voor de klant lang niet altijd gunstig uitvallen.
Na maandenlange discussie heeft de Raad nu besloten dat verzekeraars onder bepaalde voorwaarden mogen afwijken van het verbod. In december wordt hierover een formeel besluit genomen.

Weinig gevolgen
Voor Nederlandse verzekeraars zal de richtlijn overigens weinig veranderen. Voor verzekeringen is onderscheid naar geslacht in ons land in principe al niet meer mogelijk sinds de invoering van de Algemene wet gelijke behandeling uit 1994. Deze wet kent een uitzondering voor verzekeringen van een risico dat afhankelijk is van het leven van een persoon, voorzover het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen het verschil in levensverwachting redelijkerwijs met zich meebrengt.
De nieuwe Europese richtlijn geldt overigens níet voor gelijke behandeling bij arbeid. Dat onderwerp is in een andere Europese richtlijn vastgelegd en is voor pensioenverzekeringen (PSW-producten) geregeld in de Pensioenwet en de Wet gelijke behandeling mannen en vrouwen.

Verzekerd!, oktober 2004