SARA


gepubliceerd op dinsdag 26 oktober 2004

SARA installeert nieuw Nationaal Rekencluster in Almere

Amsterdam, 26 oktober - In de tweede helft van september is SARA Reken- en Netwerkdiensten in Almere begonnen met het installeren van een nieuwe supercomputer, het Nationaal Rekencluster. Het nieuwe cluster, dat naar verwachting begin november operationeel zal zijn, zal gebruikt worden voor grootschalig rekenwerk ten behoeve van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Het vormt een belangrijke aanvulling op de supercomputercapaciteit die op nationaal niveau beschikbaar is. SARA verzorgt naast de huisvesting en het beheer ook de ondersteuning aan de gebruikers van het systeem.

De nieuwe supercomputerfaciliteit zorgt voor een uitbreiding van de activiteiten van SARA in Almere. Via een redundante glasvezelverbinding is het computersysteem verbonden met de SARA-vestiging in Amsterdam. Om adequaat in te kunnen spelen op de algemeen toegenomen behoefte aan dataopslag als gevolg van de gegroeide rekencapaciteit gaat SARA op korte termijn in Almere een tweede taperobot plaatsen.

SARA heeft het nieuwe computersysteem aangeschaft in opdracht van een aantal partners die van de rekenkracht van het Nationaal Rekencluster gebruik gaan maken. In het kader van een Europese aanbestedingsprocedure is de firma Dell B.V. geselecteerd voor de levering van het cluster.

Partners Nationaal Rekencluster
De Universiteit van Amsterdam (UvA) beschikt sinds 2000 over een Beowulf-cluster met 162 pc's onder het besturingssysteem Linux waarvoor SARA huisvesting, beheer en gebruikersondersteuning verzorgt. Via het partnership in het Nationaal Rekencluster realiseert de UvA de upgrade van dit Linux-cluster.

De Stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF), een onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), ondersteunt het Nationaal Rekencluster middels een subsidie in het kader van haar flankerend beleid. Via NCF komt capaciteit op het Nationaal Rekencluster landelijk beschikbaar voor onderzoekers aan universiteiten en wetenschappelijke instellingen. NWO participeert in het Nationaal Rekencluster via het programma 'Computational Life Sciences'.

De Stichting Netherlands Bioinformatics Centre (NBIC) gaat als partner het cluster gebruiken voor applicaties en services op het gebied van life sciences.

Het nieuwe cluster biedt flexibiliteit en uitbreidbaarheid. Het partnership voor het Nationaal Rekencluster staat daardoor open voor nieuwe partners die behoefte hebben aan (super)rekenkracht.

Technische informatie
Het Nationaal Rekencluster bestaat uit 275 nodes, zijnde nieuwe Dell PowerEdge(TM) 1850 servers. Iedere node is uitgerust met twee Intel® Xeon(TM)-processors met Intel® EM64T-technologie. Deze draaien op 3.4 GHz, hebben 2 GB intern geheugen en een 800 MHz front-side-bus. De gloednieuwe Intel-processors bevatten een 1 MB L2 cache en maken gebruik van de nieuwe Intel Extended Memory 64 Technology (EM64T). EM64T is een toevoeging aan Intel's IA-32 architectuur, waardoor de processor in staat is om nieuw geschreven 64-bit code te verwerken en om grotere hoeveelheden geheugen aan te spreken. Het besturingssysteem is Linux.

De compute nodes zijn met elkaar verbonden door een InfiniBand high-bandwidth low-latency netwerk van Topspin, dat zorgt voor zeer efficiënte communicatie tussen de compute nodes, wat van groot belang is bij het uitvoeren van parallelle applicaties. Het cluster is voorzien van een 10 TB SGI® InfiniteStorage TP9300S disk-array.

Het Nationaal Rekencluster heeft in totaal 550 processors en levert daarmee een theoretische piekprestatie van ruim 3.74 Tflop/s. Het is daarom een bijzonder waardevolle aanvulling op de rekencapaciteit voor de partners in het Nationaal Rekencluster, die zal worden ingezet bij nieuw, grensverleggend onderzoek.

Over SARA
SARA Reken- en Netwerkdiensten is een geavanceerd expertisecentrum dat sinds ruim 30 jaar een compleet pakket aan diensten en producten levert op het gebied van high-performance computing, high-performance networking en infrastructuurdiensten. Onder de klanten van SARA bevinden zich wetenschappelijke en educatieve instellingen, overheidsinstellingen en zakelijke bedrijven. SARA is een onafhankelijke organisatie met vestigingen in Amsterdam en Almere, en samenwerkingsverbanden met vele partners. SARA beschikt over unieke expertise en levert state-of-the-art oplossingen met betrekking tot advisering, voorzieningen en management. Meer informatie over SARA kunt u vinden op: www.sara.nl.

Over Dell
Dell Inc. (Nasdaq: DELL) is een toonaangevende leverancier van producten en diensten die klanten in de hele wereld nodig hebben voor de bouw van hun IT- en Internetinfrastructuren. De afgelopen vier kwartalen realiseerde Dell een omzet van 45,4 miljard USD. Dell werkt volgens het model van de directe distributie, ontwikkelt en vervaardigt producten en diensten, past deze aan de eisen van klanten aan en biedt voorts een uitgebreid gamma aan software en randapparatuur. Informatie over Dell en de producten van Dell is te vinden op: www.dell.nl.


--------


Noot voor de redactie (