Rechtspraak - landelijke actualiteiten


Politieagent veroordeeld voor opmaken vals proces-verbaal

's-Hertogenbosch, 25 oktober 2004 - De rechtbank te 's-Hertogenbosch heeft een politieagent veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. Ook mag hij drie jaar lang zijn ambt niet uitoefenen. Daarnaast kende de rechtbank als voorschot een schadevergoeding van 2500 euro toe aan het slachtoffer. Daarmee is een zwaardere straf opgelegd dan door de officier van justitie was geëist.

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat door de schuld van de agent een bromfietsbestuurder zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen. De agent probeerde in november 2003 in âs-Hertogenbosch twee mannen op een bromfiets aan te houden en trok daarbij aan een van hen waardoor de bromfiets tegen een lantaarnpaal belandde en de bestuurder een beenbreuk opliep. Van dit incident maakte hij vervolgens een vals proces-verbaal op.

De rechtbank overweegt onder meer dat men er voor een goede rechtspleging op moet kunnen vertrouwen dat de inhoud van een ambtsedig opgemaakt proces-verbaal de waarheid bevat. "Op deze wijze is de geloofwaardigheid van de politie in het algemeen in het geding", aldus de rechtbank.

Ook een meerdere van de hoofdagent was door het openbaar ministerie gedagvaard. Hij zou de agent hebben aangezet tot het opmaken van een vals proces-verbaal. De rechtbank acht dit echter niet overtuigend bewezen en heeft deze politieman vrijgesproken.

LJ Nummers

AR4409
AR4406