Ingezonden persbericht


Apple introduceert de U2-iPod

Samenwerking tussen U2 en Apple combineert kunst, technologie en commercie

Bunnik, 26 oktober 2004 - Apple introduceert vandaag de iPod U2 Special Edition. De nieuwe iPod is het eerste resultaat van een samenwerkingsverband tussen Apple, U2 en UMG (Universal Music Group) dat tot doel heeft om innovatieve nieuwe producten te ontwikkelen voor het digitale-muziektijdperk. De nieuwe U2-iPod biedt ruimte voor 5000 nummers en heeft een schitterende zwarte voorzijde met een rood Click Wheel. In de onderzijde van de iPod zijn de handtekeningen van de leden van U2 gegraveerd.

"U2 en Apple hebben met elkaar gemeen dat ze allebei de muziekwereld ingrijpend willen en kunnen vernieuwen", aldus Jimmy Iovine, Chairman van UMG's Interscope Geffen A&M Records. "De combinatie van iPod en iTunes is het meest complete concept dat de muziekwereld in lange tijd gezien heeft."

"Wij willen de online-relatie met ons publiek versterken, en Apple kan ons helpen die doelstelling te realiseren", zegt leadzanger Bono. "Met de iPod en iTunes heeft Apple een product ontwikkeld waarin kunst, commercie en technologie samenkomen en dat zowel musici als fans enorme mogelijkheden biedt." "Volgens mij zijn de iPod en iTunes de media van de toekomst. Dit is goed nieuws voor iedereen die met muziek bezig is", zegt U2-gitarist The Edge.

"U2 is een van de beste bands ter wereld en het is zonder meer fantastisch om met ze te kunnen werken", aldus Apple CEO Steve Jobs. "We willen graag samen innovatieve producten maken, en we hopen dat U2-fans enthousiast zullen zijn over hun eigen speciale iPod-editie."

De nieuwe U2-iPod wordt geïntroduceerd op het moment dat de band op het punt staat een nieuw album uit te brengen, "How to Dismantle an Atomic Bomb" (eind november). Andere resultaten van de samenwerking van U2, Apple en UMG zijn:


* De U2-single "Vertigo", een nummer van het binnenkort uitgebrachte album "How to Dismantle an Atomic Bomb" dat uitsluitend via de iTunes Music Store in de Verenigde Staten verkrijgbaar is.


* Een revolutionaire televisiespot waarin leden van U2 de nieuwe single "Vertigo" spelen. De spot is een kruising tussen de bekroonde "Silhouet"-campagne van Apple en een muziekvideo.


* De eerste digitale verzamelbox van de on-linemuziekindustrie, "The Complete U2". Deze digitale verzamelbox, gecreëerd door Apple, bevat meer dan 400 nummers, waaronder alle nummers van alle albums van de band en meer dan 25 zeldzame, nooit eerder uitgebrachte nummers. U2-fans kunnen The Complete U2 op de iTunes Music Store-site in de Verenigde Staten met één klik kopen en downloaden voor slechts USD 149. In Europa is de verzamelbox vanaf eind november verkrijgbaar.

De U2-iPod is voorzien van het innovatieve Click Wheel van Apple (waarvoor patent is aangevraagd), een batterij met een gebruiksduur van 12 uur en een Shuffle-functie die direct vanuit het hoofdmenu toegankelijk is. Daarmee beschikken iPod-bezitters over een bijzonder spannende manier om van hun muziekcollectie te genieten. Alle iPod-spelers werken naadloos samen met iTunes van Apple, het beste digitale-jukeboxprogramma voor Mac- en Windows-computers dat toegang biedt tot de iTunes Music Store, de toonaangevende muziekwinkel voor digitale muziek.

De iPod maakt gebruik van de Auto-Sync-technologie van Apple, waarvoor inmiddels patent is aangevraagd. Deze innovatieve voorziening kopieert een complete digitale-muziekcollectie automatisch naar de iPod en werkt de iPod vervolgens automatisch bij wanneer de gebruiker de muziekspeler de volgende keer aansluit op een Mac of een Windows-pc met een FireWire- of USB-poort. Gebruikers van de iPod kunnen twee nummers per seconde kopiëren van hun Mac- of Windows-computer en de iPod eenvoudig opladen met de meegeleverde FireWire- of USB-kabel.*

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe iPod U2 Special Edition van 20 GB is naar verwachting half november verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/nlstore), en bij erkende Apple resellers voor een adviesprijs van ¤ 379 inclusief BTW. De U2-iPod wordt geleverd met een koptelefoon met oordopjes, een 30-pens-naar-FireWire-kabel van 1,2 meter, een 30-pens-naar-USB-kabel van 1,2 meter en een cd met iTunes 4.7 voor Mac- en Windows-computers. Optionele accessoires zijn het iPod Dock voor een adviesprijs van ¤ 39 inclusief BTW en een "in-ear"-koptelefoon voor een adviesprijs van ¤ 39 inclusief BTW.

Voor gebruik van de iPod is het volgende vereist: een Mac met een FireWire- of USB 2.0-poort en Mac OS X versie 10.1.5 of hoger (Mac OS X versie 10.2 of hoger aanbevolen) of een Windows-pc met een FireWire- of USB 2.0-poort of een voor Windows gecertificeerde FireWire- of USB 2.0-kaart en Windows 2000 (met Service Pack 4 of hoger), of Windows XP Home of Professional.

Alle iPods worden geleverd met oplaadbare batterijen die een beperkt aantal keren kunnen worden opgeladen en op den duur mogelijk moeten worden vervangen. De gebruiksduur van de batterij en het aantal keren dat de batterij kan worden opgeladen is afhankelijk van het gebruik en de instellingen. Raadpleeg voor meer informatie www.apple.com/nl/batteries. De muziekcapaciteit is gebaseerd op vier minuten per nummer en 128-Kbps AAC-codering.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde desktop- en notebookcomputers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitale-muziekrevolutie dankzij de iPod, de draagbare muziekspeler, en de iTunes Music Store op het internet.

U2 werd in 1978 geformeerd in Dublin, de woonplaats van de bandleden, en heeft nog steeds dezelfde bezetting: Bono, Larry Mullen, Adam Clayton en The Edge. De band heeft wereldwijd meer dan 120 miljoen platen verkocht en heeft inmiddels een ijzersterke reputatie opgebouwd als een van de grootste rock 'n' roll-bands ter wereld. U2 heeft in zijn lange loopbaan 14 Grammy's verzameld, waarvan zeven voor hun laatste studioalbum, All That You Can't Leave Behind (2000), album van het jaar in twee achtereenvolgende jaren. De band, die onverminderd blijft innoveren en inspireren, is net zo populair vanwege hun legendarisch liveshows als vanwege hun baanbrekende albums en trekt al vele jaren een enthousiast publiek in voetbalstadions en kleine zaaltjes overal ter wereld. Hun nieuwe album, How To Dismantle An Atomic Bomb, komt uit op 23 november 2004.

Universal Music Group (UMG) is de grootste platenmaatschappij van dit moment. Het bedrijf bezit labels en heeft licentiehouders in 71 landen. Eén van de dochters van UMG is de Universal Music Publishing Group, een van de grootste internationale muziekuitgevers. Universal Music Group maakt deel uit van Vivendi Universal, een wereldwijd media- en communicatieconcern.

© 2004 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, iPod, iTunes, FireWire en Apple Store zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars. ===========================
Joris van Zijl
MarCom Manager - Apple The Netherlands
Mobile: +31-(0)6-22522578
Office: +31-(0)30-6593832
Fax: +31-(0)30-6593850
e-mail: zijl.j@euro.apple.com
===========================