Ingezonden persbericht


Apple kondigt de iTunes Music Store voor de EU aan

Dezelfde innovatieve voorzieningen en de baanbrekende prijs van ¤ 0,99 per nummer

Bunnik, 26 oktober 2004 - Apple lanceert vandaag een Europese versie van haar revolutionaire iTunes Music Store. Daardoor beschikken muziekliefhebbers in België, Finland, Griekenland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje over dezelfde innovatieve voorzieningen en de baanbrekende prijs van ¤ 0,99 per nummer die van iTunes de grootste muziekdownloadservice ter wereld hebben gemaakt. De iTunes Music Store is nog steeds net zo gebruiksvriendelijk als je van een Apple product verwacht en biedt revolutionaire voorzieningen als iMix om afspeellijsten te publiceren, naadloze integratie met de iPod en ongekende rechten voor het gebruik van de aangeschafte muziek. Daarmee is de iTunes Music Store voor Mac- en pc-gebruikers de eenvoudigste manier om on line muziek te ontdekken, aan te schaffen en te downloaden. Apple maakt vandaag tevens bekend dat de iTunes Music Store in november ook in Canada wordt geïntroduceerd.

"We zijn erg blij dat de iTunes Music Store nu ook voor muziekliefhebbers in Europa beschikbaar is. Met deze uitbreiding bereiken we gebruikers in bijna 70 procent van de muziekmarkt wereldwijd", aldus Eddy Cue, Vice President Applications van Apple. "Met meer dan 150 miljoen downloads en een marktaandeel van meer dan 70 procent in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is iTunes de grootste muziekdownloadservice ter wereld."

De iTunes Music Store voor de EU bevat 700.000 nummers van de vier grote platenmaatschappijen en van meer dan 100 onafhankelijke platenlabels. Daarnaast bevat de Music Store exclusieve nummers van talloze wereldberoemde artiesten, zoals Anastacia, Marc Anthony, Andrea Bocelli, Black Eyed Peas, Destiny's Child, Duran Duran, Keane, Bob Marley, George Michael, Gianni Morandi, Nas, La Oreja de Van Gogh, Laura Pausini, The Prodigy, Gwen Stefani, Travis en Zucchero. De iTunes Music Store voor de EU biedt verder de exclusieve iTunes Originals-serie met studio-opnamen, met exclusieve opnamen en interviews met LL Cool J, Jack Johnson, PJ Harvey en Sting.

De iTunes Music Store voor de EU biedt gebruikers dezelfde baanbrekende gebruiksrechten als die in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Zo mag de gebruiker de gekochte muziek op maximaal vijf computers afspelen, een nummer een onbeperkt aantal keren op een cd branden, dezelfde afspeellijst tot zeven keer branden en zijn of haar muziek naar een onbeperkt aantal iPods kopiëren. De iTunes Music Store voor de EU biedt pc- en Mac-gebruikers dezelfde innovatieve voorzieningen, zoals:
* "iMix", waarmee gebruikers op een innovatieve manier afspeellijsten met hun favoriete nummers op de iTunes Music Store kunnen publiceren, zodat andere gebruikers deze afspeellijsten kunnen beluisteren, beoordelen en kopen. iMix richt als het ware een virtuele iTunes-gemeenschap op, waarin gebruikers nieuwe muziek kunnen beluisteren die andere muziekfans aanbevelen. Bovendien kunnen alle iTunes-gebruikers deze iMix-afspeellijsten beoordelen en de voorvertoningen van een iMix met anderen delen.
* "Partyshuffle", een dynamische afspeellijst die nummers uit de muziekbibliotheek automatisch in willekeurige volgorde afspeelt en laat zien welke nummers al zijn afgespeeld en welke nummers nog komen. Bovendien kunnen gebruikers in een handomdraai nummers aan de Partyshuffle-lijst toevoegen, eruit verwijderen en in een andere volgorde plaatsen. Partyshuffle is de DJ bij uitstek voor elke gelegenheid en biedt gebruikers de mogelijkheid om de muziek in hun bibliotheek opnieuw te ontdekken.
* Meer dan 8000 gesproken boeken, die gebruikers met één muisklik kunnen kopen en op elke Mac, pc en iPod kunnen beluisteren. iTunes is de enige digitale jukebox waarmee gebruikers net zo gemakkelijk gesproken boeken als muziek kunnen aanschaffen.
* "Artist Alerts", een e-mail waarmee gebruikers worden gewaarschuwd zodra muziek van hun favoriete artiesten aan de Music Store is toegevoegd.
* De mogelijkheid om cd-inlegvellen voor albums en compilatie-cd's te maken en deze af te drukken. Via een van de professionele sjablonen kunnen gebruikers de albumillustratie en de lijst met nummers met elkaar combineren. Voor compilatie-cd's maakt iTunes automatisch een mozaïek van de hoezen van de gebruikte albums.
* Automatische conversie van de WMA- naar de AAC-structuur, zodat Windows-gebruikers automatisch een iTunes-versie kunnen maken van hun nummers die in de niet-beveiligde WMA-structuur zijn gecodeerd. Het converteren van een complete muziekbibliotheek in iTunes en het synchroniseren van de iPod is nu nog eenvoudiger.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Mac- en Windows-gebruikers kunnen iTunes met de iTunes Music Store voor de EU gratis downloaden vanaf www.apple.com/nl/itunes. Bij de iTunes Music Store voor de EU wordt de euro gebruikt. Voor het doen van aankopen en het downloaden van nummers is het volgende vereist: een geldige creditcard met een factuuradres in het land van aankoop. Meer informatie over iTunes of iPod vindt u op www.apple.com.

© 2004 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, iTunes en iPod zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

===========================
Joris van Zijl
MarCom Manager - Apple The Netherlands
Mobile: +31-(0)6-22522578
Office: +31-(0)30-6593832
Fax: +31-(0)30-6593850
e-mail: zijl.j@euro.apple.com
===========================