European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/121

Brussel, 26 oktober 2004

13870/04 (Presse 303)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de aanneming van de kalender voor het verkiezingsproces en de interimgrondwet in Burundi


1. De EU verheugt zich erover dat het overgangsparlement van Burundi overeenkomstig de besluiten van de top van het Regionaal Initiatief van 15 oktober 2004 zijn goedkeuring heeft gehecht aan de ontwerp-grondwet als interimgrondwet, welke een passend middel vormt ter voorkoming van een institutioneel vacuüm in afwachting van de goedkeuring van een nieuwe grondwet via een referendum.


2. De EU dringt er bij alle partijen op aan het verkiezingsproces te vergemakkelijken in overeenstemming met de kalender die is voorgesteld door de onafhankelijke kiescommissie (CENI) en bekrachtigd door het Regionaal Initiatief tijdens zijn vergadering van 15 oktober 2004 in Nairobi.


3. De EU moedigt de President aan om vorderingen te maken met de uitvoering van de verkiezingskalender. De EU verwacht tegelijkertijd dat de president elke gelegenheid zal aangrijpen om, in het belang van de stabiliteit op lange termijn en de cohesie, het draagvlak voor de grondwet en de verkiezingen zo breed mogelijk te maken.


4. De EU herhaalt bereid te zijn Burundi bij te staan bij de organisatie van vrije en eerlijke verkiezingen, en het land te begeleiden op de weg naar democratie en naar een duurzame oplossing voor het conflict.


5. De EU roept alle partijen in Burundi op zich te onthouden van iedere actie die de stabiliteit in het algemeen, en het referendum en de aansluitende verkiezingen in het bijzonder, negatief kan beïnvloeden.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen, Noorwegen en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.