De Unie


Corus - Uitnodiging ledenvergadering

14 oktober 2004 - Hierbij nodigen wij u uit voor De Unie ledenvergadering.

Deze vindt plaats op:

Donderdag 21 oktober 2004
Tijd: 19.30 21.30 uur
Plaats: Hotel Akersloot
Geesterweg 1/A
0251 361 888

Wij willen met u praten over onze eventuele deelname bij Corus aan de landelijke actiedag in de metaalbedrijven op woensdag 27 oktober 2004.

De Unie kadergroep bij Corus constateert een groeiend ongenoegen bij onze leden over de opstelling van het kabinet. Na de succesvolle manifestatie op 2 oktober in Amsterdam, met meer dan 300.000 deelnemers, heeft het kabinet tot nu toe geen krimp gegeven.

De Unie betreurt stakingen
Er worden nu in een aantal sectoren stakingen georganiseerd om de druk op het kabinet te vergroten, dit is een nieuwe fase in het conflict. De Unie betreurt het dat deze stappen gezet moeten worden. Al eerder heeft De Unie, samen met de collega-bonden, de directie van Corus gevraagd inhoudelijk te reageren op de voorstellen van het kabinet en afstand te nemen van de verslechteringen. De opstelling van Corus blijft echter vaag, ze gaan niet verder dan de oproep aan het kabinet om het overleg weer op te starten. We missen dus nog steeds een inhoudelijke stellingname van Corus tegen de kabinetsplannen. We richten nu onze pijlen op het kabinet en Corus. De geschiedenis van De Unie bij Corus is er geen van hoogoplopende conflicten, noch van oproepen om de zaak plat te gooien. Wie De Unie zegt bij Corus denkt aan samenwerking, compromis en zoeken naar constructief overleg.

Corus verschuilt zich achter VNO/NCW
Nu is de zaak echter op scherp gezet en verschuilt Corus zich achter het VNO/NCW die de kabinetsplannen steunen. Corus rekent er blijkbaar op dat de kabinetsvoorstellen, met steun van de werkgevers, worden omzet in wetgeving. Wetgeving betekent dat de vakbonden de besluiten nauwelijks meer kunnen repareren tijdens het CAO overleg. Daarmee worden de verslechteringen rond WAO/ aanvulling bij ziekte/ geïntegreerde pre-pensioenregeling etc. gerealiseerd. Een riante kostenverlaging voor uw werkgever en de arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers worden definitief fors verslechterd. We staan voor een belangrijke keuze!

Landelijke stakingsdag in de Metaal
Onze eventuele deelname bij Corus, aan de landelijke stakingsdag in de Metaal op woensdag 27 oktober a.s. willen wij met u bespreken tijdens onze ledenvergadering op 21 oktober 2004. Als driekwart van onze leden akkoord gaat met de stakingsactie, zullen wij onze leden verzoeken bij Corus, deel te nemen aan de landelijke actie. Het opnemen van een vrije dag of een beroep doen op het weerstandsfonds van uw bond behoort tot de mogelijkheden.

Tot slot
De Unie blijft zich inzetten om het overleg tussen de vakbonden en het kabinet weer vlot te trekken. Corus en de overige werkgevers spelen daarbij een belangrijke rol.

Wij rekenen, gezien de belangrijke besluitvorming, op een grote opkomst!

Alex van der Molen,
Bestuurder

donderdag, 14 oktober 2004