Gemeente Haarlem


18 oktober 2004
Sector Stedelijke Ontwikkeling


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persuitnodiging


UITNODIGING AAN DE PERS


FEESTELIJKE BIJEENKOMST FUNDERINGSAANPAK


'Oudste deelnemers in het zonnetje gezet'


De gemeente Haarlem nodigt u uit om aanwezig te zijn bij een feestelijke bijeenkomst in het kader van de funderingsaanpak op


woensdag 27 oktober 2004 om 16.00 uur in Café Die Raeckse, Raaks 1-3.


Wethouder A.M. Rietdijk (portefeuille Stedelijke Vernieuwing) biedt de oudste deelnemers aan de funderingsaanpak, familie Aan de Kerk (samen 188 jaar oud), een attentie aan. De woning van deze familie aan de Zuidpolderstraat wordt binnenkort opgeleverd.

Vervolgens wordt de tv-documentaire "Nieuwe Palen" gepresenteerd. Deze documentaire van RTV-NH gaat over de funderingsproblemen van Haarlemse woningen, de zogenaamde 'palenpest'. Wat houdt dit probleem in voor huiseigenaren? Wat is er de afgelopen 5 jaar gedaan om de palenpest te lijf te gaan? Hoe hebben de gemeente en de huiseigenaren de aanpak in Haarlem gezamenlijk georganiseerd? Deze en andere vragen worden in de documentaire beantwoord. De documentaire wordt tussen 16.30 en 17.00 uur vertoond.

Na afloop is wethouder Rietdijk nog tot omstreeks 17.30 uur aanwezig voor toelichting en vragen.

Wilt u uw aanwezigheid per mail doorgeven via h.loenen@haarlem.nl?

---


ACHTERGRONDINFORMATIE


In een aantal delen van Haarlem kampen huiseigenaren met funderingsproblemen. De gemeente Haarlem wil haar inwoners graag helpen bij de aanpak van deze problemen en zo de woningen voor de toekomst te behouden. Huiseigenaren kunnen daarom sinds 2002 deelnemen aan een subsidieprogramma voor de aanpak van funderingsproblemen. Dit programma strekt zich uit over "actiegebieden" in de Transvaalbuurt, de Slachthuisbuurt, de Leidsebuurt, de Amsterdamsebuurt en het Rozenprieel. Huiseigenaren kunnen met een gemeentelijke subsidie de fundering van hun woning herstellen.
De funderingsaanpak vordert gestaag. Naar verwachting worden tot 2007 ongeveer 1.200 woningen aangepakt. Op dit moment zijn ongeveer 450 herstelde woningen opgeleverd. Bij 300 woningen vindt nu herstel plaats. Voor ruim 400 woningen worden voorbereidingen voor herstel of nieuwbouw getroffen. In de loop van 2005 zullen alle herstelprojecten in het programma opgeleverd zijn. Enkele nieuwbouwprojecten hebben wat meer tijd nodig.

Tijdens funderingsherstel kunnen bewoners vaak tijdelijk niet in hun woning blijven wonen. De heer en mevrouw Aan de Kerk hebben 6 maanden een wisselwoning betrokken. Zij keren eind oktober terug in hun eigen woning. De nieuwe vloerbedekking is uitgezocht, de verhuiswagen besteld, ze hebben er zin in. Omdat we het bijzonder vinden dat zij op hoge leeftijd hebben deelgenomen, krijgt het echtpaar Aan de Kerk van wethouder Rietdijk een attentie aangeboden.

Heleen van Loenen, communicatieadviseur
023-5113580
h.loenen@haarlem.nl

---- --