Gemeente Rotterdam

Woensdag 27 oktober is er een extra vergadering van de commissie voor Economie, Haven en Milieu, aangevuld met leden van de commissie Middelen en de Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR). Aanleiding voor deze extra vergadering is de afronding van het onderzoek naar de bankgaranties bij het Havenbedrijf Rotterdam N.V. door prof.dr. W. Lemstra en de rapportage van de Rekenkamer Rotterdam. De commissievergadering is een voorbereiding op het raadsdebat dat op donderdag 28 oktober in een buitengewone raadsvergadering wordt gehouden.

Op 2 september heeft de gemeenteraad een spoeddebat gehouden over de garantstelling door het Havenbedrijf. Met een motie werd het College opgeroepen onmiddellijk een onderzoek in te stellen. In een tweede motie werd de Rekenkamer Rotterdam verzocht om een onafhankelijk oordeel daarover te geven.

Extra commissievergadering
Met de extra commissievergadering willen de leden zich voorbereiden op het debat in de gemeenteraad. Op verzoek van de commissieleden zullen prof.dr. Lemstra en de heer drs. R.B.M. Mul van de Rekenkamer Rotterdam een toelichting geven op de uitkomsten van het onderzoek naar de afgegeven bankgaranties en de toetsing door de Rekenkamer. De vergadering begint op 9.30 uur en vindt plaats in de Raadzaal van het stadhuis.

Buitengewone raadsvergadering
De gemeenteraad vergadert donderdag 28 oktober over de uitkomsten van het onderzoek en de rapportage van de Rekenkamer. De geplande reguliere raadsvergadering wordt verschoven naar dinsdag 2 november om 14.00 uur.

Onderzoek bankgaranties
In opdracht van het College heeft prof. dr. W. Lemstra onderzoek gedaan naar de afgegeven bankgaranties. Daarbij werden vijf uitgangspunten geformuleerd.

* Alle vragen van de gemeenteraad worden bij het onderzoek betrokken. Op verzoek van de gemeenteraad onderwerpt de Rekenkamer Rotterdam het onderzoek aan een toetsing.

* Het onderzoek spitst zich toe op de verantwoordelijkheid van het college aan de gemeenteraad.

* Dubbel werk met onderzoek van de Raad van Commissarissen van het Havenbedrijf waarvan de resultaten inmiddels bekend zijn wordt zoveel mogelijk voorkomen.

* De oordeelsvorming geschiedt onafhankelijk ten opzichte van de Raad van Commissarissen van het Havenbedrijf
* Het onderzoek richt zich in beginsel op de periode tot 1 januari 2004.

De heer Mul heeft het onderzoek conform de wens van de raad onderworpen aan een toetsing.

Bron: Griffie, 18-10-2004

[sitestat.gif?name=Extra commissie en raad over onderzoek Havenbedrijf&nr=2041121]