UNIVERSITEIT TWENTE

Wiskunde-estafette: snelheid belangrijker dan wiskundeknobbel

Zesde Wiskunde-etafette Universiteit Twente

Wat is het laatste cijfer van 2002 tot de macht 2001? En als op een eiland alleen maar schurken, ridders en handelaren wonen, kun je ze dan uit elkaar houden terwijl je maar beperkte kennis hebt van hun eigenschappen en uitspraken? Het zijn voorbeelden van opdrachten die in de zesde Wiskunde Estafette kunnen voorkomen die de Universiteit Twente op 27 oktober organiseert. Slimheid, inzicht, maar vooral ook tempo telt: dertig teams van vier VWO-5 leerlingen doen mee, ze worden begeleid door studenten Toegepaste Wiskunde.

In de estafette zit een spel- en een wedstrijdelement. De deelnemers - in teams van vier klasgenoten - moeten hun creativiteit gebruiken voor het oplossen van de vragen. Sommige scholen vaardigen zelfs meerdere teams af. Voor de docenten die hun leerlingen begeleiden, is er een apart programma.

Je hoeft geen echte 'wiskunde-kei' te zijn om mee te kunnen doen. Een vraag als: 'wat is het laatste cijfer van 2002 tot de macht 2001?' betekent niet dat dit astronomische getal in zijn geheel uitgeschreven moet worden, het gaat meer om inzicht en slimheid.

Scholieren kunnen zich via een aanmeldingsformulier via hun wiskundeleraar opgeven of via het digitale aanmeldingsformulier op de website: www.schoolsite.utwente.nl/tw. Er kunnen maximaal 30 teams deelnemen. De teams strijden om de eer en een leuke prijs. De Wiskunde Estafette vindt plaats op 27 oktober 2004, in gebouw de Vrijhof op de campus van de Universiteit Twente, begint om 10.30 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur.

Noot voor de pers
Meer informatie bij Diana Dalenoord, faculteit EWI, afdeling Toegepaste Wiskunde, tel. (053)489 3450, e-mail: d.dalenoord@math.utwente.nl, internet: www.schoolsite.utwente.nl/tw

18 okt 04 15:41