Unicef



UITNODIGING AAN DE PERS

KidzWise MasterclassParty
27 oktober, 11.00 - 17.00 uur
Now & Wow, Rotterdam

Kinderen in actie voor kinderrechten

WiseGuys ontmoeten hun Master tijdens KidzWise MasterclassParty

Den Haag, 22 oktober 2004 -Een museum oprichten; een wereldkaart ontwerpen; een kinderrechtenspel maken; zuiver zingen in je eigen musical en leren hoe andere culturen dansen. Tijdens de Kidzwise MasterclassParty krijgen 9 actieteams van kinderen tips van experts om hun actie nog professioneler op te zetten. Alle acties zijn er op gericht om aandacht te vragen voor een specifiek kinderrecht. In november, traditioneel de Kinderrechtenmaand, zullen de teams hun actie uitvoeren. De MasterclassParty wordt gepresenteerd door Marien van der Kooij, presentator van diverse kindertv-programma's. Ook Monique van der Werff en Patrick Martens, beter bekend als Taffie en Mike uit de tv-soap Zoop zijn van de partij; net als de razend populaire tv-persoonlijkheid Gemma Glitter en Liv Stig, hoofdrolspeelster uit de familiefilm Polleke. De opening van de KidzWise MasterclassParty en van 'November Jeugdmaand' in Rotterdam wordt verzorgd door de Rotterdamse wethouder voor het Jeugdbeleid Leonard Geluk.

Tijdens de MasterclassParty krijgen de negen actieteams, de WiseGuys, tips van experts, oftewel Masters. Zo krijgen kinderen uit een Alkmaars dansteam les in dans uit andere culturen. Deze kennis, gekoppeld aan hun ervaring in showdance, breakdance en streetdance, maakt hen geknipt om in november dansworkshops te geven aan kinderen in een asielzoekerscentrum. De kinderen uit Alkmaar willen daarmee aandacht vragen voor het recht om op te groeien bij je familie en het recht op zorg en liefde. Kinderen uit Amsterdam gaan in de Kinderrechtenmaand een zelfgemaakte musical opvoeren over vriendschap. Zij vragen daarmee aandacht voor het recht van kinderen om je eigen vrienden te kiezen. De musical is al klaar, maar de liedjes klinken niet altijd even zuiver. Op de MasterclassParty krijgen de kinderen daarom een masterclass gericht op zang en stem. Kinderen uit Heerhugowaard willen hun omgeving beter geschikt maken voor kinderen met een handicap en vragen daarmee aandacht voor het recht op extra zorg voor kinderen met een handicap. Het actieteam gaat verschillende plekken in hun stad controleren op toegankelijkheid. Bezochte plekken krijgen een sticker, maar hoe moet die eruit komen te zien? Een ontwerper zal hen helpen om de sticker tijdens de MasterclassParty te ontwerpen. Een van de Rotterdamse actieteams maakt een spel over kinderrechten en gaat dat spelen met kinderen van speeltuinverenigingen. Maar als ze het spel een keer met bekende Nederlanders kunnen spelen, zou het spel veel meer aandacht krijgen. Hoe benader je bekende mensen en vind je een geschikte plek voor je spel? Monique van der Werff en Patrick Martens zijn hun Masters; zij weten als geen ander hoe je mensen om je vinger windt.

In de maand november, waarin op 20 november de vijftiende verjaardag van het Verdrag voor de Rechten van het Kind gevierd wordt, worden de acties van de 9 teams door het hele land uitgevoerd. Op www.kidzwise.nl zijn de acties te volgen. Daarnaast besteedt het televisieprogramma BlinQ (Z@ppelin, Nederland 3) aandacht aan de KidzWise-acties.

Over KidzWise
KidzWise is de opvolger van het Kinderrechtenfestival, dat de afgelopen negen jaar duizenden kinderen liet kennismaken met kinderrechten. Inmiddels is het bestaan van 'kinderrechten' bekend onder Nederlandse kinderen. KidzWise wil kinderen nu aanmoedigen de volgende stap te zetten: zelf daadwerkelijk in actie komen om kinderrechten, voor henzelf en voor andere kinderen wereldwijd, te realiseren. Initiatiefnemers van KidzWise zijn Unicef Nederland, Defence for Children International, Plan Nederland, Stichting Kinderpostzegels Nederland en de Gemeente Rotterdam. KidzWise wordt ondersteund door Save the Children, Amnesty International, Jantje Beton, Ministerie van VWS en www.rechtoponderwijs.nl. Kidzwise wordt geproduceerd door Ideëel Organiseren.


* * * * *