Gemeente Leiden

Wethouder Geertsema neemt burenbelsysteem in gebruik

Woensdag 27 oktober, 14.00 uur stelt wethouder Alexander Geertsema (Economische Zaken, Grondzaken, Toerisme en Veiligheid) het burenbelsysteem in het winkelgebied Botermarkt, Nieuwe Rijn en Gangetje in werking. Hij doet dit door het alarmsysteem van een van de deelnemende bedrijven te activeren. Bestuursleden van de winkelstraatvereniging zijn ook aanwezig bij deze gebeurtenis. Plaats van handeling: Financieel Dienstencentrum Leiden, Gangetje 12/14, Leiden.

Burenbelsysteem

Het burenbelsysteem, resultaat van samenwerking van ondernemers, politie en gemeente, is een zender-ontvanger systeem dat de deelnemers in staat stelt elkaar te hulp te komen in lastige situaties. Een groep van acht winkeliers werkt vanaf woensdag a.s. met dit systeem.

Komt er iemand in de zaak die je niet vertrouwt dan druk je op de knop. Bij de buren gaat een belletje af en een lichtje branden. Die buurman ziet waar het alarm is ingedrukt. Conform de gemaakte afspraak loopt die dan toevallig even bij de buren naar binnen. Met zijn de- escalerende aanwezigheid kan mogelijk criminaliteit worden voorkomen.

Het burenbelsysteem draagt zo bij aan de veiligheid, zowel de objectieve als subjectieve. Vooral voor ondernemers die alleen in de winkel staan is het een uitkomst, maar ook voor de anderen werkt het goed. In Zwolle en Almere functioneert het systeem naar tevredenheid.

De kastjes kosten inclusief installatie eenmalig 600 euro. De gemeente Leiden heeft hiervan 50% voor haar rekening genomen. De andere helft is door de winkeliers betaald. De politie grijpt de gelegenheid aan opnieuw trainingen aan te bieden hoe om te gaan met mensen die met verkeerde intenties in de winkel komen. Nadere informatie:
Fons Delemarre, persvoorlichter gemeente Leiden, tel. (071) 516 50 55


-----------------------

---- --