HOGESCHOOL INHOLLAND

E-readiness in Nederland keldert: Get in or get lost

ROTTERDAM/AMSTERDAM/DIEMEN Nederland is gekelderd van de derde naar de achtste plaats in de recente e-readiness ranking van The Economist. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de zwakke Nederlandse economische groei, temeer omdat deze onlosmakelijk verbonden is met e-readiness.

Dr Vincent Kouwenhoven (41, directeur eVentures) en drs Frans Van der Reep (49, strateeg KPN), zijn parttime lectoren E-business bij Hogeschool INHOLLAND. Zij zullen tijdens hun lectorale rede en inauguratie aandacht besteden aan de e-readiness ranking. In hun lectorale rede op 27 oktober analyseren zij hoe Internet het individuele, business en maatschappelijk perspectief bepaalt. Ook gaan zij in op hoe ver Internet is doorgedrongen in ons privé en openbare leven. De lectoren presenteren tevens de eerste onderzoeksresultaten met betrekking tot internetsecurity en de -INHOLLAND cybersafeindex (ICSI- als instrument om dit bij ondernemingen te meten. Prof. Ir. Roel Pieper die een groot belang hecht aan onderwijs, geeft een nabeschouwing op het lectoraat E-business.

E-business of elektronisch zakendoen neemt binnen bedrijven, instellingen en tussen consumenten onderling een enorme vlucht. De impact gaat echter veel verder. Vrijwel elk aspect van de samenleving in Nederland en daarbuiten wordt diepgaand geraakt door het Internet en E-business. Internet geeft in toenemende mate vorm aan ons privé leven, maar ook aan profit en non-profit organisaties. Verder heeft het Internet invloed op business-to-business communicatie en besluitvorming. Het lectoraat E-business lanceert de kenniskring ter ondersteuning van bedrijven en de integratie van E-business in het onderwijs, binnen alle vakken in de context van deze brede beweging.

Hoewel The Economist in zijn e-readiness survey geen rechtstreekse relatie legt tussen deze ranking en de economische groei, bestaat deze wel degelijk. De voornaamste indicatoren hebben te maken met de technologische infrastructuur en het algemene ondernemingsklimaat. Echter ook andere factoren zijn bepalend: de mate waarin E-business is geadopteerd door consumenten en bedrijven, sociale- en culturele factoren en de beschikbaarheid van E-business ondersteunende diensten. In de oratie wordt aanbevolen dat de overheid een voorbeeldfunctie moet vervullen bij het adopteren van E-business en het stimuleren van onderwijsprogramma s.

Naast de vele kansen voor innovatie dankzij E-Business, bestaan er uiteraard ook veel risico s. Een belangrijk risico dat op alle niveaus reden tot zorgen geeft, is de beveiliging van Internet. Dit blijkt uit een onderzoek dat het lectoraat E-business samen met studenten van Hogeschool INHOLLAND heeft gehouden onder 160 bedrijven. De eerste onderzoeksresultaten worden tijdens de inauguratie bekend gemaakt. Binnenkort wordt de INHOLLAND cybersafe index (ICSI) gelanceerd. Dit instrument meet de Internetbeveiliging en doet voorstellen voor verbetering.

Onderdeel van de lectorale rede vormt ook een vooruitblik naar E-business in 2010. Een (mobiele) Breedband Internet toegang is dan ruim aanwezig tegen fors lagere prijzen. Adequaat omgaan met onzekerheden wordt essentieel voor iedereen en niet alleen meer voor ondernemers. De topdown denkende overheid is in competentiestrijd verwikkeld met de bottom-up acterende community van geslaagde burgers. Internet maakt maatwerk tot norm, ook voor het onderwijs. Vraagsturing met online individuele begeleiding over de instellinggrenzen is dan mogelijk. De contouren van dit proces zijn al zichtbaar en tevens onderdeel van de strategie van Hogeschool INHOLLAND. ///einde persbericht///

Noot voor de pers:
De pers is van harte uitgenodigd om op 27 oktober de lectorale rede van Frans van der Reep en Vincent Kouwenhoven bij te wonen op . Locatie: Hogeschool INHOLLAND Den Haag, Theresiastraat 8, 2593 AN DEN HAAG. Kijk voor meer informatie, aanmelden en routebeschrijving op www.INHOLLAND.nl
Voor meer informatie kunt u ook bellen met: Corien Bolwijn, persvoorlichter Hogeschool INHOLLAND Amsterdam/Diemen. Tel. 020 495 1006 / 06 519 23 213 of E-mail: Corien.Bolwijn@INHOLLAND.nl.

25 okt 04 10:42