Ingezonden persbericht


Stichting Verslavingsreclassering (SVG)

persbericht

Nieuwspoort debat aan de vooravond van de begrotingsbehandeling Justitie

Haalt het kabinet de veelplegers van de straat?

Amersfoort, 25 oktober 2004

Binnenkort verdwijnen veelplegers van 10 misdrijven automatisch voor 2 jaar achter de tralies. Het is een van de meest in het oog springende maatregelen van minister Donner van Justitie om de criminaliteit terug te dringen. Maar zal dit beleid leiden tot een afname van criminaliteit? Verdwijnen de veelplegers? Of is het beleid niet veel meer dan dweilen met de kraan open? Een panel van kamerleden (Van der Laan, D66, Joldersma, CDA en Griffith, VVD (o.v.), rechters en andere deskundigen uit de praktijk zal hierover debatteren in de week voorafgaand aan de behandeling van de Justitiebegroting van minister Donner.

Het debat vindt plaats op woensdag 27 oktober in Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 in Den Haag en staat onder leiding van Lennart Booij. Aanvang 17.30 uur

In het debat zullen nieuwe vragen aan de orde komen die in de discussie rond de aanpak van veelplegers niet of onvoldoende belicht zijn. Vragen als, worden potentiële veelplegers nu nog wel achtervolgd voor hun eerste 9 overtredingen of krijgen ze van de politie een steel-strippenkaart om ongestraft de eerste negen keer een misdrijf te mogen begaan? En wat zijn de gevolgen op een termijn van twee jaar? Krijgen we dan geen hausse van veelplegers op straat? Ruim 80% van de veelplegers in verslaafd of heeft een psychiatrische stoornis. Wat zijn de gevolgen als deze groep na twee jaar onbehandeld terugkeert in de maatschappij? Dreigt er dan een criminele ramp in onze buurten en straten omdat naar schatting 30.000 veelplegers vrijgelaten worden? Van die groep is bekend dat zij zonder behandeling voor 95% weer terugvalt in haar criminele gedrag. Projecten met 'drang en dwang' tonen aan dat 70% niet terugvalt in haar oude criminele patroon. Wat gaat de politiek met die ervaringsfeiten doen? Of te wel, zijn we echt 'tough on crime' of vergeten we de potentiële dadergroep van morgen daadwerkelijk aan te pakken?


---

Noot voor de redactie,