Gemeente Hoogeveen

27 oktober 2004
Subsidie voor klimaatbeleid Hoogeveen
De gemeente Hoogeveen krijgt ruim 140.000 euro subsidie van het ministerie van VROM voor het beleid op het gebied van klimaat en duurzaam bouwen (dubo). Het college stelde hiervoor in juli een plan van aanpak vast.

Met de ondertekening van het Kyoto-akkoord nam Nederland de taak op zich de CO2-productie in ons land met 6 procent terug te dringen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten sloot een convenant met het rijk over de bijdrage van de gemeenten.

De CO2-reductie kan onder andere gerealiseerd worden door energiebesparing en energiezuinig bouwen. Dit past ook in het Convenant Duurzaam Bouwen Drenthe en het eigen beleid van de gemeente Hoogeveen.

In 2003 voerde Novem, de Nederlandse Organisatie voor Energie en Milieu, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, in opdracht van de gemeente een klimaatscan en een dubo-scan uit om vast te stellen wat de startsituatie is. Hieruit kwam naar voren dat er vooral kansen liggen in de woningbouw, duurzame energie, gemeentelijke gebouwen en bedrijven en utiliteitsbouw. Door de nulmeting van Novem wordt het mogelijk om in de toekomst te meten of de doelstellingen ook echt worden gehaald.

Het plan van aanpak bevat concrete maatregelen op het gebied van energie en duurzaam bouwen. Het gaat in veel gevallen om bestaand beleid dat nu een stevige verankering krijgt in de gemeentelijke organisatie.

Energiebesparing is een prominent onderdeel. Daarnaast ligt de nadruk op het stimuleren van duurzame energievormen, duurzaam wonen en werken en duurzame mobiliteit. Voor veel plannen is ook de inzet van andere partijen â bijvoorbeeld de woningcorporaties - van belang. De projecten kunnen weer een voorbeeld zijn voor anderen.

De totale uitvoeringskosten van het plan bedragen het dubbele van de subsidie. Het gaat hierbij met name om kosten voor personeel. De uitvoering van het plan moet uiteindelijk ook voor de gemeente zelf besparingen opleveren in de sfeer van energieverbruik.