Ministerie van Justitie

Persbericht

Zes gemeenten starten met combinatie reintegratie en inburgering 25 oktober 2004

Op 27 oktober a.s. zal Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie in Utrecht met de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Gouda, Tilburg, Groningen en de samenwerkende gemeenten Alblasserwaard Oost- vijfheerenlanden een convenant ondertekenen. Met dit convenant wordt het startsein gegeven voor de implementatie van een belangrijk onderdeel uit het nieuwe inburgeringstelsel: de combinatie reïntegratie en inburgering.

In zes pilots wordt aan circa 650 deelnemers mensen uit etnische minderheidsgroepen met een bijstandsuitkering én een taalachterstand - een samenlooptraject aangeboden. In deze trajecten zijn de activiteiten gericht op het vinden van betaalde arbeid gecombineerd met inburgeringcursussen.

Inburgering en reïntegratie worden nu nog te vaak uitgevoerd door gescheiden afdelingen. Door deze twee trajecten samen te voegen, worden meer doelen tegelijk behaald: het vinden van een baan, en het halen van het inburgeringexamen.

Programma startconferentie

13.00 uur Ontvangst

14.00 uur Opening door de dagvoorzitter Victor Deconinck

14.05 uur Toespraak door Minister M.C.A. Verdonk

14.15 uur Vraaggesprek dagvoorzitter met Minister Verdonk en wethouders pilotgemeenten:de heer P. Heijnen (Den Haag), de heer K. Schuiling (Groningen),de heer P. van der Sluis (Gouda), de heer L. Geluk (Rotterdam), de heer H. Netze (Gorinchem), de heer G. Mevis (Tilburg)

14.35 uur Ondertekening convenanten

14.45 uur Slotvraag Minister en wethouders pilotgemeenten

14. 55 uur Columniste Rachida Azough

15.00 uur Persconferentie(na afloop van persconferentie vertrekt Minister Verdonk)

15.30 uur Samenlooppuzzel met de heer I.W.D. Veenkamp, directeur Project Modernisering Inburgering

16.00 uur Projectleiders pilotgemeenten aan het woord

16.30 uur Afsluiting

Lokatie: Kroonhotel Karel V. Geertebolwerk 1, Utrecht