Provincie Overijssel

Werk van Overijsselse jeugdhulpinstellingen onder de loep

De Statencommissie Zorg en Cultuur van de provincie Overijssel bezoekt woensdag 27 oktober aanstaande de jeugdzorginstellingen Jarabee, Commujon en Trias Jeugdhulp. Tijdens het werkbezoek staat niet alleen het werk in de instellingen en de medewerkers centraal, maar ook de cliënten. Via gesprekken met deze groepen willen de commissieleden een helder beeld krijgen van de gang van zaken in jeugdhulpinstellingen, de projecten die lopen en de strijd tegen de wachtlijsten.

Het werkbezoek begint om 13.00 uur bij Jarabee in Hengelo en eindigt om 17.00 uur bij Trias Jeugdhulp in Hellendoorn. Het werkbezoek wordt afgesloten in het provinciehuis te Zwolle met een diner waar naast de Statenleden ook de bestuurders van de Overijsselse jeugdhulpinstellingen aanschuiven. Hierbij staat het jeugdzorgbeleid in Overijssel centraal.

Wegwerken wachtlijsten

De provincie Overijssel investeert veel in zorg. Met name het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg en een efficiëntere werkwijze in jeugdhulpinstellingen, zodat met hetzelfde geld en menskracht meer cliënten geholpen kunnen worden, zijn van belang voor het algemene en dagelijkse provinciebestuur.

Een eerder onderzoek van de Statencommissie Beleidsevaluatie naar het wegwerken van de wachtlijsten, heeft laten zien dat het streven naar een 'nulpunt' niet realistisch is. Bezuinigingen en een toenemende vraag naar hulp bemoeilijken dit streven namelijk. Wel denkt de commissie op de langere termijn de wachtlijsten de baas te blijven door goede preventie en meer flexibiliteit en efficiëntie in en tussen jeugdhulpinstellingen.

Toesten aan praktijk

Via het bezoek aan de jeugdhulpinstellingen in Overijssel en gesprekken met betrokkenen en cliënten, wil de Statencommissie de theorie van het provinciale zorgbeleid aan de praktijk toetsen. De politieke discussie over het beleidskader jeugdzorg van de provincie Overijssel vindt plaats in de commissievergadering van 10 november en de Statenvergadering van 8 december aanstaande. Deze vergaderingen zijn openbaar voor iedereen.