Den Haag, 27 oktober 2004

Vragen van de leden Tjon A Ten, Van Heteren en Koenders (allen PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Justitie en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over HIV/Aids en TBC in Oost Europese gevangenissen

1. Bent u op de hoogte van het feit dat HIV/Aids en (multiresistente) tuberculose (TBC) een dramatische situatie creëren in overvolle Oost Europese gevangenissen?

Hoe is deze situatie in de rest van Europa?

2. Deelt u de mening dat de dubbele epidemie HIV/Aids en (multiresistente) tuberculose (TBC) een gevaar vormt voor de Europese volksgezondheid? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen wilt u in dit kader nemen, welke reguliere middelen staan daartoe ter beschikking en welke additionele middelen acht u noodzakelijk?

3. Bent u bereid om deze kwestie in EU verband aan de orde te stellen met als doel om de omvang en de ernst van deze problematiek in kaart te brengen? Zo ja, binnen welke termijn? Zo neen, waarom niet?

Zie Persbericht Drama in Oost-Europese gevangenissen. Aids en multiresistente tuberculose vrijwel zeker doodvonnis d.d. 20 10 2004 van het Soa Aids Nederland & Aids Fonds (Amsterdam) en het KNCV Tuberculosefonds (Den Haag).