Gemeente Zwolle

Deel buitengebied aangesloten op riool

Ruim 80 van de in totaal 300 Zwolse huishoudens in het buitengebied worden begin 2005 aangesloten op de gemeentelijke -druk-riolering. Voor de overige huishoudens in het buitengebied geldt een individuele behandeling van het afvalwater -IBA- met subsidieregeling. Dat heeft het college van BenW vandaag besloten. De totale gemeentelijke investeringskosten bedragen ¤ 494.864,--. De kosten worden gedekt uit de uitvoering van het gemeentelijk rioleringsplan 2001-2005.


1
Na 1 januari 2005 is het niet meer toegestaan om ongezuiverd afvalwater te lozen in de bodem of op het oppervlaktewater. Volgens de Wet Milieubeheer moet de gemeente zorgdragen voor het doelmatig inzamelen en vervoeren van afvalwater. Wanneer de kosten van de aanleg op de riolering boven een bepaald normbedrag uitkomen, wordt die aanleg niet als doelmatig gezien en kan de provincie ontheffing van de zorgplicht verlenen. Deze ontheffing is verleend en geldt in Zwolle voor 300 huishoudens in het buitengebied. Voor deze percelen heeft de gemeente destijds IBA-beleid en een bijbehorende subsidieregeling ontwikkeld.

Wijziging
De rioleringsmarkt heeft zich het afgelopen jaar sterk ontwikkeld. De aanlegkosten van drukriolering zijn ten gevolge van marktwerking gedaald. Het gevolg is dat het momenteel mogelijk is om een aantal clusters in het buitengebied alsnog aan te sluiten op drukriolering zonder daarbij het normbedrag te overschrijden. Dat houdt in dat er 82 huishoudens aangesloten kunnen worden op het riool. Het gaat daarbij om 74 huishoudens in niet kwetsbaar gebied en 8 percelen in kwetsbaar gebied.

Kwetsbaar
De provincie Overijssel heeft binnen haar grenzen een driedeling gemaakt voor afvalwaterlozingen. Dit drukt de 'waarde' uit die het buitengebied heeft. De gemeente Zwolle kent kwetsbaar en niet kwetsbaar gebied. Zeer kwetsbaar gebied komt hier niet voor. De kwetsbaarheid van het gebied bepaalt de hoogte van het provinciale normbedrag waarboven ontheffing wordt verleend van de zorgplicht.

Zie ook:
Meer informatie over het IBA project


---