Gemeente Zwolle

Evaluatie gebruiksruimte stemt tot tevredenheid

Een half jaar na de ingebruikname van de gebruiksruimte en nachtopvang aan de Pannekoekendijk hebben het CAD, het Leger des Heils en de begeleidingscommissie Pannekoekendijk hun ervaringen op papier gezet. Uit deze evaluatie blijkt dat het eerste half jaar positief is verlopen, zowel voor wat betreft de zorginhoudelijke kant als de uitvoering van het beheersplan.


1
Uit de evaluatie blijkt dat zowel de gebruiksruimte als de nachtopvang voorzien in een behoefte. Vanaf augustus 2003 hebben 50 personen gebruik gemaakt van de gebruiksruimte. Het gaat hierbij om gemiddeld 17 personen per dag. Van de nachtopvang maakt een groep van ongeveer 15 personen regelmatig gebruik. Zowel in de gebruiksruimte als de nachtopvang is de maximale capaciteit nog niet bereikt.

Overlast
Ten behoeve van het voorkómen van overlast is voorafgaand aan de ingebruikname van de gebruiksruimte en nachtopvang een beheersplan opgesteld. Uit de evaluatie blijkt dat van overlast geen sprake is. In het eerste half jaar zijn vijf klachten binnengekomen over overlast. Drie daarvan waren gerelateerd aan de gebruiksruimte en betroffen het zwerfafval in de directe omgeving van het pand. In het kader van "Dit is Zwolle" maken de gebruikers zelf de omgeving van het pand schoon. Sindsdien zijn er geen klachten over zwerfafval meer binnen gekomen.

Over het gedrag van de gebruikers in de omgeving van de gebruiksruimte zijn geen klachten binnengekomen.

Aanbevelingen
Het CAD doet de aanbeveling de gebruiksruimte ook open te stellen voor gebruikers uit Kampen, het alcoholexperiment om te zetten in regulier beleid en om de openingstijden te verruimen. Het college van B&W heeft besloten de eerste twee aanbevelingen over te nemen. De verruiming van de openingstijden van de gebruiksruimte is om financiële redenen niet haalbaar. Er wordt de komende tijd wel nader overlegd over de wenselijkheid van verschuiving in de openingstijden.


---