Gemeente Zwolle

Rondje Stadshagen en een paintballterrein Recreatievisie opgesteld

De ambitie op het terrein van recreatie tot 2016 is vandaag vastgesteld door het college van BenW. Deze ambitie houdt in dat de gemeente Zwolle ernaar streeft de hoeveelheid recreatievoorzieningen mee te laten groeien met de recreatiebehoefte van de stad. Zwolle heeft weliswaar een goed recreatief aanbod, maar moet wel mee met de tijd en de wensen van de Zwollenaren in de toekomst. Deze ambitie heeft vier strategische uitgangspunten: vergroten diversiteit, versterken samenhang, bevor-deren bekendheid en waarborgen van de flexibiliteit. Het gaat om recreatie en niet om toerisme. Dus centraal staan wandel- en fietspaden en zwemplassen voor inwoners van Zwolle en niet voor de bezoekers van elders -toeristen-. De visie wordt de komende jaren uitgewerkt met concrete acties.


1
Recreatie is belangrijk voor de stad, omdat het de leefbaarheid bevordert en ook het welzijn en de gezondheid van de bewoners ten goede komt en een bijdrage levert aan de economie. De Recreatievisie is ook een bouwsteen voor het Structuurplan.

Voorstellen
In de visie is een aantal voorstellen gedaan om de recreatieambitie vorm te geven. Hierbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld de polder op een ludieke manier te verkennen en sportief en actief te recreëren. Gedacht wordt aan: recreatieve paden in polder Mastenbroek, rondje om Stadshagen en bijvoorbeeld op particuliere grond bij de Wijthmenerplas een paintballterrein te realiseren. Dit zijn ideeën en geen geplande acties.

De grote landschappelijke diversiteit is hét kenmerk van recreatief Zwolle. Er is voor elk wat wils. Nu is het van belang dit afwisselende landschap zo goed mogelijk te laten gebruiken door allerlei recreanten. Daarom gaat de gemeente Zwolle in de toekomst actief inspelen de behoefte naar een meer gevarieerde recreatievraag. Er valt te denken aan themagerichte recreatie voor bijvoorbeeld jongeren en allochtonen. Daarnaast is het van belang de samenhang te versterken tussen de recreatiegebieden door de infrastructuur goed te organiseren. Natuurlijk moeten inwoners van Zwolle ook weten wat recreatief Zwolle te bieden heeft. Hierbij kun je denken aan het maken van een recreatiekaart. De mogelijkheden voor deze kaart worden in 2005 uitgezocht. In de toekomst moet ruimte blijven om bij een veranderde vraag een gebied op nieuw in te richten.


---